Μπορεί μια αποβολή να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν είχατε μια αποβολή και θέλετε να μείνετε έγκυος.

Μπορεί μια αποβολή να επηρεάσει τη γονιμότητα;

[

Bigstock

Αρκεί μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να διαπιστώσετε ότι οι πληροφορίες για τη γονιμότητα και τις αποβολές είναι συγκεχυμένες.

Ορισμένα άρθρα ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες το μήνα μετά την αποβολή ενώ άλλα τις συμβουλεύουν να περιμένουν ένα χρονικό διάστημα πριν προσπαθήσουν ξανά.

Τι ισχύει στη πραγματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2005 από Βρετανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν μια αποβολή χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν ξανά.

Αντίθετα, μια μελέτη του 2003 βρήκε υψηλότερες πιθανότητες σύλληψης την περίοδο του κύκλου αμέσως μετά από την πρόωρη απώλεια εγκυμοσύνης.

Μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν παρέχει επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν εάν η γονιμότητα αυξάνεται ή όχι μετά από μια αποβολή.

Οι γιατροί συνήθως συμβουλεύουν τις γυναίκες που απέβαλαν να περιμένουν 2 έως 3 μήνες πριν προσπαθήσουν ξανά.

Ωστόσο, εάν η αποβολή συνέβη κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, τότε μπορεί να μην χρειαστεί να περιμένουν τόσο πολύ.

provilamata-ipnou-kai-gonimotita.jpg

Λόγοι αναμονής

Οι λόγοι που ίσως χρειαστεί να περιμένετε πριν προσπαθήσετε μετά από μια αποβολή, ποικίλουν. Ας δούμε ενδεικτικά τους παρακάτω:

Εμφάνιση της περιόδου

Περιμένετε να ομαλοποιηθεί ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος. Συνήθως χρειάζονται ένας ή δύο μήνες για να έχετε ξανά έναν πλήρη κύκλο.

Ομαλοποίηση των ορμονών

Υπάρχει μια ορμόνη που παράγει το σώμα σας όταν είστε έγκυος που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Η παρουσία της hCG μπορεί να ανιχνευθεί σε εξέταση ούρων ή αίματος. Αυτή η ορμόνη τείνει να διπλασιάζεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες στην αρχή της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται μεταξύ της 8ης και της 10ης εβδομάδας κύησης.

Είναι σημαντικό να περιμένετε μέχρι το επίπεδο της hCG μηδενιστεί (ή τουλάχιστον δεν ανιχνεύετε) προτού προσπαθήσετε να συλλάβετε ξανά.

Upset Woman Is Sitting On Couch And Holding Pregnancy Test

Γιατί να το κάνετε αυτό;

Ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να μείνετε έγκυος αμέσως μετά από μια αποβολή και ένα τεστ εγκυμοσύνης με βάση τα ούρα, δείχνει ότι είστε έγκυος, όπως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ψευδές.

Με άλλα λόγια, ίσως ανιχνεύει αυξημένο επίπεδο hCG από την προηγούμενη εγκυμοσύνη σας και δείχνει ότι είστε έγκυος ενώ στην πραγματικότητα δεν είστε.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved