Καθυστερημένη εμφύτευση: Μπορεί να προκαλέσει αποβολή;

Πώς η καθυστερημένη εμφύτευση επηρεάζει την εγκυμοσύνη; 

Καθυστερημένη εμφύτευση: Μπορεί να προκαλέσει αποβολή;
Bigstock

Ενώ η εγκυμοσύνη μπορεί να φαίνεται ως ένα από τα πιο φυσικά πράγματα στον κόσμο, στην πράξη αποδεικνύεται δύσκολη για πολλά ζευγάρια.

Το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί και μετά να προσκολληθεί στα τοιχώματα της μήτρας, μια διαδικασία που ονομάζεται εμφύτευση.

Ωστόσο, ο χρόνος της εμφύτευσης παίζει σημαντικό ρόλο στο εάν η εγκυμοσύνη θα είναι επιτυχής ή όχι. Μερικές φορές, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν καθυστερημένη εμφύτευση, κάτι που μπορεί να εγείρει μια σειρά από ανησυχίες στο ζευγάρι.

gonimotita-ginaikas.jpg

Πότε γίνεται συνήθως η εμφύτευση;

Η εμφύτευση λαμβάνει χώρα συνήθως μεταξύ έξι έως δέκα ημερών μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Κατά τη στιγμή της εμφύτευσης, τα αιμοφόρα αγγεία στο τοίχωμα της μήτρας θα διαταραχθούν. Ορισμένες γυναίκες θα εμφανίσουν αιμορραγία όταν συμβεί αυτό. Η αιμορραγία που προκαλείται από την εμφύτευση θα λαμβάνει χώρα πάντα πριν από την κανονική περίοδο της εμμήνου ρύσεως.

Εάν η εμφύτευση γίνει αργότερα από τις δέκα ημέρες, θεωρείται ότι είναι καθυστερημένη. Η αιμορραγία είναι παρόμοια με την αιμορραγία που εμφανίζεται όταν η εμφύτευση γίνεται κατά τη διάρκεια του κανονικού χρονικού πλαισίου εμφύτευσης. Αυτό καθιστά δύσκολο το διαχωρισμό μεταξύ έγκαιρης και καθυστερημένης εμφύτευσης. Εκείνο που ίσως σας βοηθήσει είναι, ότι η αιμορραγία κατά την εμφύτευση θα είναι μια ελαφριά κηλίδα ή θα έχει ελαφριά ροή.

polipodes-mitra.jpg

Τι προκαλεί την καθυστερημένη εμφύτευση;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μια εμφύτευση είναι καθυστερημένη.

Το κάπνισμα φαίνεται πώς είναι από τους κύριους λόγους για την καθυστερημένη εμφύτευση στη μήτρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες ήταν πενταπλάσιες από αυτές των γυναικών που δεν κάπνισαν ποτέ ή εκείνων που είχαν καπνίσει στο παρελθόν.

Επίσης μια χρωμοσωμική ανωμαλία ενδέχεται να οδηγήσει σε καθυστερημένη εμφύτευση.

Μπορεί η καθυστερημένη εμφύτευση να οδηγήσει σε αποβολή;

Ενώ διεξάγεται ακόμη έρευνα για το πώς ακριβώς η καθυστερημένη εμφύτευση μπορεί να προκαλέσει αποβολή, έχει διαπιστωθεί ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος όσο καθυστερεί η εμφύτευση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια αναφορά, διαπιστώθηκε ότι εάν η εμφύτευση γινόταν την 9η ημέρα, οι πιθανότητες αποβολής ήταν περίπου 13%, αν γινόταν τη 10η ημέρα το ποσοστό ανέβαινε στο 26%, στην 11η το ποσοστό ήταν περίπου στο 52% ενώ η εμφύτευση που έλαβε χώρα μετά την 11η μέρα έδειξε 82% περισσότερες πιθανότητες αποβολής.

Η καθυστερημένη εμφύτευση μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που την προκαλεί. Μερικές φορές ανωμαλίες στα χρωμοσώματα καθώς και η αδυναμία της μήτρας να προετοιμάσει την επένδυση για εμφύτευση, είναι παράγοντες αποβολής.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved