Το φολικό οξύ ενισχύει τη γονιμότητα;

Πόσο σημαντικό είναι το φολικό οξύ στην αύξηση της γονιμότητας. 

Το φολικό οξύ ενισχύει τη γονιμότητα;
Bigstock

Το φολικό οξύ συνιστάται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, καθώς μεταξύ άλλων προλαμβάνει την εμφάνιση ατομικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα και το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.

Τι είναι όμως το φιλικό οξύ και γιατί είναι τόσο σημαντικό

Το φολικό οξύ είναι μία υδατοδιαλυτή (διαλύεται στο νερό δηλαδή) βιταμίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη βιταμίνη Β9. Η ονομασία της βιταμίνης αυτής στα Ελληνικά είναι Φυλλικό οξύ.

Το φυλλικό οξύ ανευρίσκεται σε λαχανικά με πλατιά πράσινα φύλλα (εξού και το όνομά του – «ΦΥΛΛ – ικό). Ο όρος φολικό είναι ταυτόσημος, αλλά προέρχεται από τη λατινική λέξη folium, που σημαίνει επίσης φύλλο.

Η βιταμίνη αυτή ανακαλύφθηκε κατά τη δεκαετία του 1930. Σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), το συγκαταλέγει μεταξύ των στοιχείων, που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σύστημα υγείας.

foliko-oksi-2.jpg

Αυξάνει το φιλικό οξύ την πιθανότητα σύλληψης;

Από μελέτες που έχουν γίνει προκύπτει ότι γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με φολικό οξύ δεν είχαν προβλήματα παραγωγής ωαρίων από τις ωοθήκες. Θεωρείται λοιπόν ότι σε πολλές περιπτώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης ( και εφόσον φυσικά δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι υγείας).

Φολικό οξύ με άλλες βιταμίνες

Το φολικό οξύ σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και μέταλλα βελτιώνει τις συνθήκες για τη γονιμοποίηση του σπέρματος. Συνήθως συνιστάται στις γυναίκες να λαμβάνουν επιπλέον φολικό οξύ μαζί με βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο, σίδηρο και νιασίνη.

Ποιότητα ωαρίων

Το φολικό οξύ βοηθά επίσης στη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων. Εάν οι γυναίκες αρχίσουν να παίρνουν φολικό οξύ λίγους μήνες πριν επιχειρήσουν να συλλάβουν, τότε η πιθανότητα να γεννηθεί μωρό με χρωμοσωμικό/γεννητικό ελάττωμα μειώνεται σημαντικά.

diatrofi-deuterogenis-upogonimotita.jpg

Πρόληψη της αναιμίας

Οι γυναίκες που υποφέρουν από αναιμία ενδέχεται να μην έχουν ωορρηξία επειδή η έλλειψη σιδήρου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών. Ο σίδηρος βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας και λόγω αυτής, η ωορρηξία θα επιστρέψει στα αναμενόμενα επίπεδα. Η ίδια η ανεπάρκεια φολικού οξέος προκαλεί αναιμία και μπορεί να αποφευχθεί με την κατάλληλη αγωγή.

Πηγές φολικού οξέος

Το φολικό οξύ βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως το σπανάκι, η κολοκύθα, τα στρείδια, τα καρότα, οι μπάμιες, τα σπαράγγια, το συκώτι και το μπρόκολο. Επίσης, τα πουλερικά, το ρύζι, τα φασόλια, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιέχουν ορισμένες ποσότητες φολικού οξέος.

Θα το « βρείτε» επίσης στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι και σε πολλά άλλα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά.

Με πληροφορίες από το parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved