Γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται από το μέγεθος των ωοθηκών;

Πώς το μέγεθος των ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται από το μέγεθος των ωοθηκών;
Bigstock

Οι ωοθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της σύλληψης. Εκεί παράγονται τα ωάρια που γονιμοποιούνται από τα σπερματοζωάρια, αλλά και τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι ορμόνες που σχετίζονται με τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.

Το μέγεθος των ωοθηκών επηρεάζει τη γονιμότητα, πρώτα όμως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το μέγεθός τους αλλάζει σε διάφορα στάδια στη ζωή μίας γυναίκας και για ποικίλους λόγους.

Πότε οι ωοθήκες αλλάζουν μέγεθος;

Οι κυριότερες αίτίες είναι οι εξής:

Ηλικία

Οι ωοθήκες έχουν μικρότερο μέγεθος πριν την εφηβεία και μετά την εμμηνόπαυση. Κατά μέσο όρο έχουν 3 εκατοστά μήκος, 2,5 εκατοστά ύψος και 1,5 εκατοστό πλάτος. Πριν την εφηβεία και μετά την εμμηνόπαυση έχουν διάμετρο μικρότερη από 20 mm. Οι ωοθήκες είναι επίσης μεγαλύτερες σε μέγεθος κατά την ωορρηξία και την εμμηνόρροια.

Διαταραχές που σχετίζονται με τις ωοθήκες

Διαταραχές όπως είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και ο καρκίνος αυξάνουν το μέγεθος των ωοθηκών και δυσκολεύουν τη σύλληψη.

Ορμονική θεραπεία

Οι γυναίκες που δίνουν μάχη με την υπογονιμότητα σε πολλές περιπτώσεις κάνουν θεραπείες για να μπορέσουν να συλλάβουν. Οι θεραπείες αυτές επηρεάζουν την παραγωγή ορμονών και αυξάνουν το μέγεθος των ωοθηκών.

Εγκυμοσύνη

Το μέγεθος των ωοθηκών αυξάνεται και την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς εκεί γίνεται η παραγωγή της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, ορμονών που σχετίζονται με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό.

Πώς σχετίζεται το μέγεθος των ωοθηκών με τις πιθανότητες σύλληψης;

Ο αριθμός των ωαρίων που μπορούν να γονιμοποιηθούν εξαρτάται από το μέγεθος των ωοθηκών. Εάν οι ωοθήκες της γυναίκας είναι μικρότερες από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό, είναι πιθανό να δυσκολευτεί να συλλάβει.

Εξετάσεις όπως υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος μπορούν να δείξουν το μέγεθος των ωοθηκών και το εάν λειτουργούν σωστά.

Οι γυναίκες με μεγάλου μεγέθους ωοθήκες έχουν αυξημένες πιθανότητες σύλληψης;

Οι ωοθήκες που έχουν μεγαλύτερο από το φυσιολογικό μέγεθος, δεν σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερο απόθεμα ωαρίων. Το μεγάλο μέγεθος των ωοθηκών μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη για κύστες και όγκους. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να παρατηρήσετε διαταραχές στο κύκλο σας και δυσκολία στη σύλληψη.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved