Είναι μύθος ότι δεν μπορείς να μείνεις έγκυος αν έχεις πολυκυστικές ωοθήκες

Ναι, ΜΠΟΡΕΙΣ να μείνεις έγκυος αν έχεις πολυκυστικές ωοθήκες (ΣΠΩ). Ένας ειδικός γονιμότητας απαντά.

Είναι μύθος ότι δεν μπορείς να μείνεις έγκυος αν έχεις πολυκυστικές ωοθήκες
Bigstock

Εάν έχετε διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), μπορεί να ανησυχείτε για το εάν θα μπορείτε να μείνετε έγκυος ή όχι. Ευτυχώς, το «όχι» δεν αληθεύει. Ενώ η πάθηση μπορεί όντως μερικές φορές να κάνει τη σύλληψη λίγο πιο δύσκολη, δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες με πολυκυστικες ωοθήκες προβλήματα γονιμότητας. Για την ακρίβεια καταφέρνουν να έχουν απόλυτα υγιείς εγκυμοσύνες και να φέρουν στον κόσμο υγιή μωρά.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες (ΣΠΩ) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας. Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) έχουν αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων. Η ορμονική αυτή ανισορροπία παρεμποδίζει την τακτική ωορρηξία και έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλαπλών ωοθυλακίων, που δεν ωριμάζουν.

Πολλές γυναίκες με ΣΠΩ είναι σε θέση να συλλάβουν μόνες τους και όσες δεν μπορούν, συνήθως ανταποκρίνονται αρκετά καλά σε θεραπείες γονιμότητας όπως η πρόκληση ωορρηξίας και η ενδομήτρια σπερματέγχυση. Υπάρχει ωστόσο και η εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία έχει αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Συμβουλές για να μείνετε έγκυος αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες

Ο Dr. Mark P. Leondires ανέφερε στο mother.ly:

Τι πρέπει να ξέρετε για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) και την εγκυμοσύνη

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες που συχνά οδηγούν σε συμπτώματα όπως ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ακμή, αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών και ινσουλινοαντίσταση (η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα των μυών, το σωματικό λίπος και το ήπαρ ξεκινούν να αντιστέκονται ή αγνοούν το σήμα που προσπαθεί να στείλει η ορμόνη ινσουλίνη)

Οι ακανόνιστες περίοδοι, τα υψηλά ποσοστά ανδρογόνων και/ή οι κύστεις των ωοθηκών είναι τρία από τα πράγματα που αναζητούν οι γιατροί όταν υποψιάζονται ότι μία ασθενής έχει πολυκυστικές ωοθήκες.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, το ΣΠΩ μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Επιπλέον, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη.

Αν και μπορεί όλα αυτά να μην ακούγονται ευχάριστα, τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα (αν όχι όλα) είναι διαχειρίσιμα και θεραπεύσιμα.

4 tips για να μείνετε έγκυες αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες

1. Ενημερωθείτε και εφαρμόστε

Θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να βιώσει μια υγιή εγκυμοσύνη και να αποκτήσει ένα μωρό; Αναζητήστε έμπειρους γιατρούς γυναικολόγους που θα σας μιλήσουν για τις πολυκυστικές ωοθήκες και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για εσάς να τις αντιμετωπίσετε.

Αν και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια πάθηση, που επηρεάζει έως και 6% έως 12% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση γύρω από αυτό και οι γυναίκες θα πρέπει να αλλάζουν ακόμη και γιατρό εάν αισθάνονται ότι οι ανησυχίες τους δεν εισακούγονται και δεν αντιμετωπίζονται.

2. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας

Εάν γνωρίζετε (ή υποψιάζεστε) ότι έχετε πολυκυστικές ωοθήκες θα πρέπει αρχικά να επισκεφθείτε έναν γιατρό ειδικό στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, καθώς έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στη διάγνωση και τη θεραπεία ορμονικών διαταραχών.

Τι να συζητήσετε με τον γιατρό σας:

  • Οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα μπορεί να παίρνετε
  • Πώς να διαχειριστείτε τυχόν συμπτώματα που σχετίζονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες
  • Οποιεσδήποτε ανησυχίες για την ψυχική υγεία (κατάθλιψη, άγχος ή άλλα θέματα)
  • Πόσα παιδιά θέλετε να κάνετε, ποια είναι η ηλικία σας
  • Εάν πρέπει να κάνετε κάποια εξέταση γονιμότητας για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε όντως πολυκυστικές ωοθήκες
  • Με ποιους τρόπους μπορείτε να αποκτήσετε παιδί (προγραμματισμένη επαφή, πρόκληση ωορρηξίας, εξωσωματική γονιμοποίηση)

3. Υγιεινή καθημερινότητα

Βάλτε σε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία, αγαπήστε τον εαυτό σας, φροντίστε τον, κάντε υγιεινές διατροφικές επιλογές, ελέγξτε τα επίπεδα του σακχάρου σας και βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

4. Να «φοβάστε» τις εύκολες λύσεις

Ξέρετε αυτό που λέει ο σοφός λαός «πολύ καλό για να είναι αληθινό», έτσι δεν είναι; Αυτό ισχύει και στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι είναι ειδικοί, διαφημίζουν εύκολες λύσεις ή ότι οι δικές τους μεθόδοι βοηθούν στην «εξαφάνιση» των πολυκυστικών ωοθηκών.

Δυστυχώς, «γρήγορη γιατρειά» δε υπάρχει. Μην τρέφετε φρούδες ελπίδες.

Να θυμάστε: Με τις συμβουλές του γιατρού σας και αυτές τις πληροφορίες, μπορείτε να προχωρήσετε με σιγουριά, γνωρίζοντας ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο για να μείνετε έγκυος και, τελικά, να αποκτήσετε το μωρό που τόσο επιθυμείτε.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved