Η καθιστική ζωή επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα σπέρματος κι ένας από αυτούς είναι και η καθιστική ζωή.

Η καθιστική ζωή επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
Bigstock

Η ποιότητα του σπέρματος των ανδρών μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας.

Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (HSPH), οι υγιείς νεαροί άνδρες που έκαναν καθιστική ζωή είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από εκείνους που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά.

«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα γενικά, επομένως ο εντοπισμός δύο δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων που φαίνεται να έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των σπερματοζωαρίων είναι πραγματικά σημαντικός», είχε δηλώσει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Audrey Gaskins, διδακτορική φοιτήτρια στο HSPH.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές ανέλυσαν την ποιότητα του σπέρματος 189 ανδρών ηλικίας 18 έως 22 ετών. Οι άνδρες ρωτήθηκαν για τη σωματική τους δραστηριότητα και τις ώρες που παρακολουθούσαν τηλεόραση πέρα από θέματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματός τους, όπως η διατροφή, τα επίπεδα στρες και το κάπνισμα.

spermatozoario-oario.jpg

Τηλεόραση και σπέρμα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που παρακολουθούσαν περισσότερες από 20 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα είχαν 44% χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από εκείνους που δεν έβλεπαν σχεδόν καθόλου τηλεόραση. Οι άνδρες που ασκούνταν για 15 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα με μέτριο έως έντονο ρυθμό είχαν 73% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από εκείνους που ασκούνταν λιγότερο από 5 ώρες την εβδομάδα. Η ήπια άσκηση δεν επηρέασε την ποιότητα του σπέρματος.

«Η πλειονότητα των προηγούμενων μελετών για τη σωματική δραστηριότητα και την ποιότητα του σπέρματος είχε επικεντρωθεί σε επαγγελματίες μαραθωνοδρόμους και ποδηλάτες, οι οποίοι φτάνουν σε επίπεδα φυσικής δραστηριότητας που οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Μπορέσαμε να εξετάσουμε μια σειρά σωματικής δραστηριότητας που σχετίζεται περισσότερο με τους άνδρες στο γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο Jorge Chavarro, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο HSPH.

Οι συγγραφείς εξηγούν βέβαια ότι, ενώ ο μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων έχει συνδεθεί με χαμηλότερη γονιμότητα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι άνδρες δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί.

Πηγή: hsph.harvard.edu

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved