Σπερματέγχυση: Τι είναι και υπό ποιες προϋποθέσεις γίνεται η επιλογή της

Σπερματέγχυση: Διαδικασία, πώς γίνεται σε φυσικό κύκλο και ποια τα αποτελέσματα. Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά.

Σπερματέγχυση: Τι είναι και υπό ποιες προϋποθέσεις γίνεται η επιλογή της
Bigstock

Η σπερματέγχυση αποτελεί μία απλή, οικονομική και παλιά μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μέθοδο τοποθέτησης σπερματοζωαρίων του άνδρα την κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας από τον ειδικό γυναικολόγο. Είναι η πιο φιλική διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ένα ζευγάρι που πληρούν όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις στις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω.

Διαδικασία Σπερματέγχυσης

Για να προγραμματιστεί η σπερματέγχυση πρέπει αρχικά η γυναίκα να έχει ωορρηξία και αυτό εξακριβώνεται με απλό υπερηχογράφημα. Λίγο πριν την προγραμματισμένη ώρα της σπερματέγχυσης ο σύζυγος χορηγεί σπέρμα. Στην συνέχεια προετοιμάζεται το σπέρμα από ειδικούς στο εργαστήριο ώστε να βελτιωθεί η γονιμοποιητική του ικανότητα. Με την επιβεβαίωση της κατάλληλότητάς του, ξεκινά η διαδικασία της σπερματέγχυσης στην οποία με ένα λεπτό και ευλύγιστο καθετήρα τα βελτιωμένα σπερματοζωάρια διοχετεύονται στην κοιλότητα της μήτρας μέσω τραχήλου. Είναι μία διαδικασία ελάχιστων λεπτών με απουσία πόνου ή ενοχλήσεως για την γυναίκα εφόσον ο γιατρός είναι εξειδικευμένος σε αυτό. Η σπερματέγχυση μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε φυσικό κύκλο είτε μετά από διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας με ειδικά φάρμακα με σκοπό την παραγωγή και ωρίμανση περισσότερων από ένα ωαρίων.

Υπό ποιες προϋποθέσεις επιλέγουμε την σπερματέγχυση

Είναι γεγονός ότι λίγες είναι οι περιπτώσεις που η σπερματέγχυση αποτελεί λύση σε υπογόνιμα ζευγάρια. Σε περιπτώσεις που υπάρχει ανεξήγητη γονιμότητα η σπερματέγχυση αποτελεί την πρώτη και πιο απλή μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η καλή κατάσταση του σπέρματος του άνδρα καθώς και η διαβατότητα των σαλπιγγών της γυναίκας πρέπει να ελέγχονται πριν την διαδικασία, με σπερματογράφημμα και υστεροσαλπιγγογραφία αντίστοιχα, διότι αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της και την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Ποσοστά επιτυχίας Σπερματέγχυσης

Η επιτυχία της σπερματέγχυσης δεν υπερβαίνει το ποσοστό του 15% ανά προσπάθεια όμως πάντα επηρεάζεται από την ηλικία της γυναίκας καθώς και το αίτιο της υπογονιμότητας. Επανάληψη της διαδικασίας μπορεί να γίνει όμως μετά από ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες και δεδομένου ότι με κάθε επανάληψη αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας, προτείνω να ξεκινήσει η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εάν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με την διαδικασία της σπερματέγχυσης , μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Στέλιος Παπαδόπουλος ΜD, DFFP, BSCCP
Μαιευτήρας-Χειρούργος Γυναικολόγος
Ειδικευθείς στην Μεγ. Βρετανία - Ειδικευμένος στην Εξωσωματική & Λαπαρροσκοπική χειρουργική - Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής ΜΗΤΕΡΑ

stelios-papadopoulos.jpg

Ο Στυλιανός Παπαδόπουλος είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών , ενώ έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί Μαιευτική- Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία επί 7 χρόνια και συγκεκριμένα σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γλασκώβης, του Μπρίστολ, του Μαντσεστερ και του Λίβερπουλ.

Από το Ιούλιο 2003 έως και τον Δεκέμβριο του 2006 διετέλεσε επιμελητής της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Trafford General Hospital, St. Mary’s Hospital (Manchester) και στο Liverpool Women’s Hospital, στο οποίο μάλιστα μετεκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ιατρική, την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, την Ανδρολογία και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Κατέχει Δίπλωμα Γονιμότητας και Οικογενειακού Προγραμματισμού (DFFP), καθώς και Δίπλωμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (BSCCP) από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Επίσης, είναι κάτοχος της άδειας Υπερήχων στη Μαιευτική–Γυναικολογία. Μέλος της ESHRE (European Society of Human Reproduction & Embryology) από το 2005 και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛΕΙΥΑ).

Έχει εκτεταμένο επιστημονικό έργο και δημοσιεύσεις στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και συμμετέχει ενεργά σε πολυάριθμες επιστημονικές εκδηλώσεις τόσο ως ομιλητής όσο και ως διοργανωτής.

Διατηρεί Μαιευτικά & Γυναικολογικά Ιατρεία στα Μελίσσια και στη Γλυφάδα και είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life και Hygeia IVF.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του στο www.steliospapadopoulos.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved