Σπερμοδιάγραμμα: να γιατί πρέπει να επιλέξετε εξειδικευμένο εργαστήριο

  • Σπερμοδιάγραμμα: Τι είναι;
  • Εξετάσεις σπέρματος - Σπερμοδιάγραμμα - Προετοιμασία
  • Σπερμοδιάγραμμα μπορώ να κάνω σε οποιοδήποτε εργαστήριο
Σπερμοδιάγραμμα: να γιατί πρέπει να επιλέξετε εξειδικευμένο εργαστήριο

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα;

Το σπερμοδιάγραμμα ή αλλιώς "ανάλυση σπέρματος" είναι η πιο σημαντική εξέταση για την εκτίμηση της ανδρικής γονιμότητας. Πρόκειται για μια εξέταση ρουτίνας που διενεργείται σε ένα πρόσφατο δείγμα σπέρματος και εξετάζει την ποιότητά του ως προς τις εξής παραμέτρους: όγκος, αριθμός, κινητικότητα και μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Αν οι τιμές αυτές των παραμέτρων είναι εκτός κάποιων συγκεκριμένων ορίων, τότε θεωρείται ότι εντοπίζεται ανδρική υπογονιμότητα.

spermodiagramma ergastirio 1

Σπερμοδιάγραμμα: Χρειάζεται προετοιμασία;

Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία (πχ νηστεία κλπ) αλλά ο εξεταζόμενος πρέπει:

  • Να τηρήσει τις απαραίτητες ημέρες αποχής: απαιτείται αποχή 2-4 ημερών, ώστε τα αποτελέσματα να αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Σε άλλη περίπτωση ίσως δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί η εξέταση.
  • Να ενημερώσει το εργαστήριο σε περίπτωση λήψης φαρμάκων.

Συλλογή σπέρματος στο σπίτι - Ναι, όχι και τι να προσέξετε

Υπάρχει δυνατότητα παραγωγής του δείγματος στο σπίτι (αν όχι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρου στο εργαστήριο), αλλά τότε το δείγμα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο σε διάστημα 1 ώρας το πολύ.

Το δείγμα πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου και να μην ψύχεται κατά τη μεταφορά στο εργαστήριο. Το δείγμα δεν επιτρέπεται να καταψυχθεί.

spermodiagramma ergastirio 2

Γιατί να επιλέξω ένα εξειδικευμένο εργαστήριο;

Παρότι πρόκειται για μια εξέταση ρουτίνας που διενεργείται σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα, εντούτοις θεωρείται προτιμότερο να εμπιστευτείτε ένα εξειδικευμένο κέντρο γονιμότητας και αναπαραγωγής.

Σε αυτή την περίπτωση, η εξέταση διεξάγεται από ειδικούς και έμπειρους κλινικούς εμβρυολόγους και αυτό προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την προσπάθεια του ζευγαριού για ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης:

  • Ξεκάθαρη απάντηση και αξιόπιστες μετρήσεις των παραμέτρων (αριθμός, κινητικότητα, μορφολογία) από τον εμβρυολόγο, χωρίς αυτοματοποιημένες μετρήσεις από μηχανήματα.
  • Μέτρηση ενός ακόμα παράγοντα, του οξειδωτικού στρες, καθώς αυτό θεωρείται πλέον ένας ‘κρυφός εχθρός’ της ανδρικής γονιμότητας.
  • Ξεκάθαρη συμβουλή και ερμηνεία των αποτελεσμάτων ως προς τη γονιμότητα: ο εμβρυολόγος μπορείτε να προσφέρει σωστή καθοδήγηση και συμβουλευτική ανδρικής γονιμότητας συνδυάζοντας τις τιμές όλων των εξεταζόμενων παραμέτρων.
  • Δυνατότητα για μέτρηση επιπλέον ειδικών παραγόντων, όπως το DFI (DNA fragmentation index), που ευθύνεται για πληθώρα περιπτώσεων ‘ανεξήγητης’ ή σοβαρής ανδρικής υπογονιμότητας.

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’

evripidis mantoudis

Γέννημα IVF
Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
www.gennima.com
facebook.com/gennima
instagram.com/gennimaivf

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved