Νέα πρωτόκολλα για πιο «φιλική» -και επιτυχή- εξωσωματική

Τα νέα πρωτόκολλα που κέρδισαν τις εντυπώσεις το 2022: το Duo Stim και το PPOS.

Νέα πρωτόκολλα για πιο «φιλική» -και επιτυχή- εξωσωματική
Bigstock

Όταν πρόκειται για εξωσωματική, η ερώτηση είναι μία: ‘θα πετύχει;’ Οι γυναικολόγοι αναπαραγωγής και οι εμβρυολόγοι ενημερώνονται διαρκώς για τις νέες μεθόδους που μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με εξωσωματική γονιμοποίηση και έτσι να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν το μωράκι τους πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Η εξωσωματική πλέον αποτελεί μια θεραπεία ρουτίνας, που αποτελείται από απλά και ξεκάθαρα βήματα. Πάντοτε όμως, τα πρωτόκολλα της εξωσωματικής, εκτός από αποτελεσματικά, επιδιώκεται να γίνουν πιο φιλικά και εύκολα για τα ζευγάρια – και κυρίως για τις γυναίκες!

Ζητήσαμε από το γυναικολόγο αναπαραγωγής κο. Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG να μας μιλήσει για τα νέα πρωτόκολλα που κέρδισαν τις εντυπώσεις το 2022: το Duo Stim και το PPOS.

Duo Stim

Για γυναίκες με χαμηλό απόθεμα ωαρίων

Οι ασθενείς με χαμηλό απόθεμα ωοθηκών – που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα έχουν χαμηλή απόκριση στα φάρμακα της εξωσωματικής – είναι μια ομάδα ασθενών που παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Ξέρουμε ότι οι αυξημένες δόσεις φαρμάκων δεν προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα - τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Για αυτό το λόγο αναπτύχθηκε η μέθοδος διπλής διέγερσης των ωοθηκών Duo Stim με δύο ωοληψίες στον ίδιο κύκλο. Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση που φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει ένα αληθινό πλεονέκτημα και αύξηση του ποσοστού επιτυχίας στις γυναίκες με χαμηλό απόθεμα ωοθηκών.

Το πρωτόκολλο αποτελείται από αρκετά βήματα: διπλή ωοληψία και διπλή κατάψυξη εμβρύων. Επίσης, απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για πιο πολλές μέρες σε σχέση με τα συμβατικά πρωτόκολλα. Η απόψυξη των εμβρύων και η εμβρυομεταφορά προγραμματίζονται σε επόμενο κύκλο.

Σίγουρα πρόκειται για ένα ‘εντατικό’ πρωτόκολλο και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενδελεχής εκτίμηση κάθε υποψήφιας προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι κατάλληλο για αυτήν. Έχουμε ήδη γυναίκες στις οποίες έχουμε προσφέρει το πρωτόκολλο. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε μια ασθενή μας είχαμε 2 ωάρια στην πρώτη ωοληψία και 7 στη 2η. Και τώρα είναι έγκυος!

PPOS

Εξωσωματική με λιγότερες ενέσεις

Το PPOS (Progestin-primed ovarian stimulation) διαφέρει από τα παραδοσιακά πρωτόκολλα φαρμάκων της εξωσωματικής. Πρόκειται για ένα νέο πρωτόκολλο για τη διέγερση των ωοθηκών με λιγότερα ενέσιμα φάρμακα – και άρα πιο φιλικό προς τη γυναίκα!

Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται ως συνήθως, αλλά η αναστολή ωορρηξίας που τυπικά γίνεται με την χρήση ενέσιμων φαρμάκων (με GnRH ανταγωνιστή), γίνεται με χάπια προγεστερόνης που χορηγούνται καθημερινά από την 5η μέρα διέγερσης.

Πρόκειται για ένα νέο πρωτόκολλο που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις γιατί -πολύ απλά- PPOS σημαίνει λιγότερες ενέσεις για τη γυναίκα! Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να ενταχθεί στις επιλογές μας γιατί μέχρι στιγμής έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό μένει βέβαια να αποδειχθεί τόσο από τις κλινικές μελέτες όσο και στην κλινική πράξη.

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf

mantoudis gynaikologos
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved