Μπορεί το άσθμα να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα;

Οι γυναίκες με άσθμα μπορεί να έχουν προβλήματα γονιμότητας; 

Μπορεί το άσθμα να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα;
Bigstock

Οι γυναίκες με άσθμα ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες καθώς η πνευμονική πάθηση συνδέεται με προβλήματα γονιμότητας.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές παρακολούθησαν 245 γυναίκες, ηλικίας 23 έως 45 ετών. Από αυτές οι 96 είχαν άσθμα και έκαναν θεραπεία για ανεξήγητη υπογονιμότητα σε μια προσπάθεια να συλλάβουν.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, ο μέσος όρος για τις γυναίκες χωρίς άσθμα να μείνουν έγκυες ήταν περίπου 32 μήνες σε σύγκριση με περισσότερους από 55 μήνες για εκείνες με άσθμα. Επιπλέον, οι γυναίκες που είχαν άσθμα, είχαν ακόμα λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν όσο η ηλικία τους μεγάλωνε.

«Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να προστεθούν στα υπάρχοντα στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ του άσθματος και της γονιμότητας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Elisabeth Juul Gade.

Upset Woman Is Sitting On Couch And Holding Pregnancy Test

Ποια είναι τα αίτια

«Έχουμε δει ότι το άσθμα φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την αιτιώδη σχέση. Μπορεί να είναι πολύπλοκη ανάλογα τους διαφορετικούς τύπους άσθματος, την ψυχολογική ευεξία, τα φάρμακα για το άσθμα ακόμα και τις ορμόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις γυναίκες με άσθμα να μείνουν έγκυες σε μικρότερη ηλικία και να εντείνουν τη θεραπεία τους για το άσθμα πριν συλλάβουν.

«Η εκπαίδευση των ασθενών είναι επίσης ύψιστης σημασίας, καθώς η συμμόρφωση στη θεραπεία μπορεί να βελτιωθεί εάν οι ασθενείς ενημερωθούν σωστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ του άσθματος και της δυσκολίας σύλληψης, ωστόσο δεν προσδιόρισε τα ακριβή αίτια.

Πηγή:webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved