Η νόσος του Crohn επηρεάζει τη γονιμότητα;

Νόσος του Crohn και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε. 

Η νόσος του Crohn επηρεάζει τη γονιμότητα;
Bigstock

Η νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας.

Προκαλεί κυρίως κοιλιακό άλγος, διάρροια (η οποία μπορεί να είναι αιματηρή), ναυτία, τάση προς έμμετο, απώλεια βάρους, κόπωση, αδυναμία. Επιπλέον μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα (εξωεντερικές εκδηλώσεις), όπως εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα (φλεγμονή στον οφθαλμό), κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης.

Η φλεγμονή, οι διατροφικές ελλείψεις, ορισμένα φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση είναι πιθανό να επηρεάσουν τη γονιμότητα και τη σεξουαλική σας υγεία όταν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Πολλές γυναίκες που έχουν τη νόσο του Crohn είναι σε θέση να συλλάβουν με ασφάλεια. Η έρευνα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Crohn επηρεάζει τη γονιμότητα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

A Sad Young Woman Holds A Pregnancy Test In Her Hand. The Concept Of Unwanted Pregnancy.

Τι λένε έρευνες

Οι γυναίκες που πάσχουν από Crohn μπορεί να έχουν ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη του 2015 καθώς και με μία ακόμα του 2021. Η χειρουργική επέμβαση εκτομής του εντέρου και η περιπρωκτική νόσος μείωσαν τα αποτελέσματα της γονιμότητας όταν υπήρχε Crohn.

Σε άλλη μελέτη, οι γυναίκες με νόσο του Crohn βρέθηκαν να έχουν ποσοστά υπογονιμότητας από 3 έως 15%. Αυτά είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα ποσοστά υπογονιμότητας των γυναικών χωρίς Crohn, που κυμαίνονται από 2,4 έως 14%.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν επί του παρόντος ότι οι άνδρες που έχουν υπό έλεγχο τη νόσο του Crohn έχουν τα ίδια ποσοστά γονιμότητας με τον γενικό πληθυσμό (ή τα άτομα χωρίς κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου). Εξαίρεση μπορεί να αποτελούν οι άνδρες που λαμβάνουν ορισμένους τύπους φαρμάκων για τη νόσο του Crohn.

Για παράδειγμα, η σουλφασαλαζίνη που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της νόσου του Crohn, φαίνεται ότι επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τη βιωσιμότητα του σπέρματος. Μάλιστα θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επιστρέψει το σπέρμα σε υγιή επίπεδα μετά τη θεραπεία με σουλφασαλαζίνη.

thermokrasia-somatos-kai-gonimotita.jpg

Νόσος του Crohn και εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες με νόσο του Crohn μπορεί να έχουν δυσκολία να μείνουν έγκυες μετά από χειρουργική επέμβαση εκτομής του παχέος εντέρου. Αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης ενδέχεται να επηρεάσουν τα αναπαραγωγικά όργανα και είναι πιθανό να αφήσει ουλώδη ιστό στο συγκεκριμένο σημείο.

Τέλος η φλεγμονή της πυέλου που δεν αντιμετωπίζεται άμεσα με φάρμακα θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να συλλάβετε.

Με πληροφορίες από το healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved