Οι αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού που βοηθούν στην αύξηση γονιμότητας

Αύξηση γονιμότητας: Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να συλλάβει φυσικά.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού που βοηθούν στην αύξηση γονιμότητας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα ενός ζευγαριού. Η ηλικία αλλά και προβλήματα υγείας είναι από τους πιο σημαντικούς, χωρίς φυσικά να είναι οι μόνοι.

Ωστόσο, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ζευγαριού μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

trofes-gia-gonimotita.jpg

Αύξηση γονιμότητας: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το σώμα σας και να προσαρμόσετε αναλόγως τον τρόπο ζωής σας για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά την αύξηση της γονιμότητάς σας.

Νερό

Όταν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι πολύ σημαντικό να πίνετε πολύ νερό (περίπου 8-10 φλιτζάνια την ημέρα). Αυτό βοηθά τα νεφρά να ξεπλύνουν τα απόβλητα από το σώμα και παράλληλα αυξάνει τη γόνιμη ποιότητα του τραχηλικού υγρού.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Καλό είναι να αποφεύγετε ή να περιορίζετε αυστηρά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς αυτό μειώνει τη γονιμότητα.

Καφεΐνη

Η συμβουλή των ειδικών είναι να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 300 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με 4 φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ, 3 φλιτζάνια φρέσκου καφέ ή 6 φλιτζάνια τσάι.

gumnastiki-gonimotita.jpg

Άσκηση

Ένα υγιές σώμα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσει καλύτερα τον τοκετό. Βρείτε μια ισορροπία όμως γιατί η υπερβολική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας, όπως ακανόνιστες περιόδους.

Λιγότερο άγχος

Είναι δύσκολο για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει, να αποβάλλει το άγχος. Όμως είναι σημαντικό, να χαλαρώσετε και να απολαμβάνετε τις ερωτικές επαφές χωρίς να σκέφτεστε αν θα μείνετε έγκυος.

Ξαπλώστε χαμηλά

Το να ξαπλώνετε για τουλάχιστον λίγα λεπτά μετά το σεξ αυξάνει τις πιθανότητες το σπερματοζωάριο να ενωθεί με το ωάριο.

Φάρμακα

Εάν παίρνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν είναι ασφαλές να τα συνεχίσετε μόλις αρχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε.

Ημερολόγιο

Κρατήστε ένα ημερολόγιο εμμήνου ρύσεως και σημειώστε την ημερομηνία έναρξης της περιόδου σας, τον αριθμό των ημερών που διαρκεί και οτιδήποτε άλλο θέλει να μάθει ο γιατρός ή η μαία σας.

gonimotita-sidiros.jpg

Δίαιτες

Μην κάνετε αυστηρές δίαιτες καθώς επηρεάζουν την ωορρηξία σας και κατά συνέπεια τη γονιμότητά σας.

Διατροφικές συμβουλές

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή κατά την προσπάθεια σύλληψης βοηθά το σώμα να είναι στη βέλτιστη κατάσταση και επίσης βοηθά στη δημιουργία επαρκών αποθεμάτων βιταμινών και μετάλλων για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος:

  • Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, τα εσπεριδοειδή και τα όσπρια παρέχουν φολικό οξύ και είναι ιδιαίτερα θρεπτικά.
  • Τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, οι φακές, τα φασόλια σόγιας, τα αποξηραμένα φρούτα και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου.
  • Νέα έρευνα (Dr Jorge Chavarros, Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ) δείχνει ότι οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες πρέπει να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε αβοκάντο και ελαιόλαδο .
  • Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών – που βρίσκονται στα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη σύλληψη.
  • Τα ψάρια, τo ψωμί ολικής αλέσεως, τα σπαράγγια, το σπανάκι και το νεροκάρδαμο παρέχουν ψευδάργυρο για να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό, κάτι που είναι απαραίτητο όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή υγιών ωαρίων, καθώς και υγιούς σπέρματος.
  • Τα πλούσια σε φυτικές ίνες φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως διατηρούν τα έντερα υγιή, βοηθώντας στην απομάκρυνση των αποβλήτων του σώματος, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Πηγή: fertilitynetworkuk.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved