Πώς θα ξέρω αν είμαι γόνιμη;

  • Τι σημαίνει "γόνιμη";
  • Ξέρετε πότε έχετε περίοδο
  • Mπορείτε να παρακολουθείτε την ωορρηξία
  • Έχετε φυσιολογικό βάρος
  • Δεν έχετε ινομυώματα ή ενδομητρίωση
Πώς θα ξέρω αν είμαι γόνιμη;
Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Εάν σχεδιάζετε να αποκτήσετε μωρό, ίσως αναρωτιέστε αν το σώμα σας είναι έτοιμο για σύλληψη. Ευτυχώς, τα σημάδια γονιμότητας συνήθως δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Τι σημαίνει "γόνιμη";

Περίπου ένα στα οκτώ ζευγάρια παλεύουν με την υπογονιμότητα ή την αδυναμία σύλληψης παιδιού παρά την τακτική σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα ζευγάρια είναι γόνιμα, πράγμα που δείχνει ότι μπορούν να κάνουν μωρά. Λοιπόν, πώς θα ξέρετε εάν είστε γόνιμη; Ένας γυναικολόγος μπορεί να σας πει με βεβαιότητα, αλλά αυτά τα σημάδια μπορούν να σας δείξουν ότι μπορείτε να συλλάβετε!

eimai gonimi 1

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Ξέρετε πότε έχετε περίοδο

Οι γυναίκες που έχουν περίοδο κάθε 24 έως 35 ημέρες έχουν πιθανώς φυσιολογική ωορρηξία, λέει η Lynn Westphal, M.D., ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Ένας τακτικός κύκλος είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι οι ορμόνες σας λειτουργούν σωστά και απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα», λέει.

Mπορείτε να παρακολουθείτε την ωορρηξία

Εκτός από τη διάρκεια του κύκλου και την προβλεψιμότητα, το να είστε σε θέση να εντοπίσετε το πότε έχετε ωορρηξία, είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι γονιμότητας. (Επιπλέον, η γνώση του ακριβούς παραθύρου της ωορρηξίας, σάς βοηθά να ξέρετε ποιες μέρες να κάνετε σεξ ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.) Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Σε έναν κύκλο 28 ημερών, αυτό σημαίνει ότι η ωορρηξία θα συμβεί την 14η μέρα. Σε έναν κύκλο 32 ημερών, αυτό σημαίνει ότι η ωορρηξία θα συμβεί την 18η μέρα. Αλλά αν ο κύκλος σας δεν είναι τελείως τακτικός από μήνα σε μήνα, είναι δύσκολο να γνωρίζετε με βεβαιότητα την ημέρα ωορρηξίας.

eimai gonimi 2

Photo by Amr Taha™ on Unsplash

Έχετε φυσιολογικό βάρος

Το υπερβολικό ή λιγοστό βάρος μπορεί να σας αυξήσει τις πιθανότητες υπογονιμότητας (εδώ θα συμπληρώσουμε ότι πολλές γυναίκες είτε υπέρβαρες είτε αρκετά αδύνατες, έχουν καταφέρει μια υγιή εγκυμοσύνη). Σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των ορμονών που απαιτούνται για την ωορρηξία και να βοηθήσει ένα νέο έμβρυο να εξελιχθεί σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες με πολύ λίγο σωματικό λίπος μπορεί να δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες επειδή το σώμα τους εξοικονομεί ενέργεια για να διατηρεί τα πάντα σωστά.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ύπαρξη κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι είστε γόνιμη, ανεξάρτητα από το βάρος σας.

Δεν έχετε ινομυώματα ή ενδομητρίωση

Συμπτώματα όπως ο πυελικός πόνος και η εξαιρετικά επώδυνη, βαριά ή μεγάλη περίοδος είναι συχνά τα κύρια σημάδια ινομυωμάτων ή ενδομητρίωσης, αν και πολλές γυναίκες δεν ανακαλύπτουν αυτές τις καταστάσεις μέχρι να αντιμετωπίσουν δυσκολίες να μείνουν έγκυες. Ενώ τα ινομυώματα ή η ενδομητρίωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για προβλήματα γονιμότητας, το να έχετε κάποιο από αυτά δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα μπορέσετε να συλλάβετε τελικά.

eimai gonimi 3

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

Ενδομητρίωση τι είναι: Με τον όρο ενδομητρίωση αναφερόμαστε στην εμφύτευση ενδομητρικού ιστού έξω από τη μήτρα.

Σε μία γυναίκα, που πάσχει από ενδομητρίωση, ενδομητρικός ιστός εντοπίζεται στο εξωτερικό της μήτρας, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες, ενώ έχουν περιγραφεί και περιστατικά, στα οποία ο ιστός αυτός εντοπίστηκε ακόμα και στον κόλπο, στο ορθό, στην ουροδόχο κύστη, στους ουρητήρες, αλλά και στα τοιχώματα της πυέλου και στα κοιλιακά τοιχώματα.

Φαίνεται, πως η ενδομητρίωση εμφανίζεται στο γενικό πληθυσμό των γυναικών με συχνότητα, η οποία κυμαίνεται από το 1% μέχρι και το 7%. Η πιθανότητα μια γυναίκα να εμφανίσει ενδομητρίωση επταπλασιάζεται, αν η νόσος αυτή έχει διαγνωσθεί σε μία συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα ή αδελφή).

Το συνηθέστερο σύμπτωμα, που συνδέεται με την ενδομητρίωση είναι η δυσμηνόρροια, ο έντονος δηλαδή πόνος κατά την περίοδο.

Ινομυώματα τι είναι: Tα ινομυώματα είναι εξαιρετικά συνηθισμένα καλοήθη μορφώματα, τα οποία εμφανίζονται στη μήτρα και συνήθως δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα!

Τα μορφώματα αυτά αποτελούν τον πιο συνήθη τύπο καλοήθους όγκου της μήτρας και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία φαίνεται, πως εντοπίζονται σε ποσοστό περίπου 50% των γυναικών με ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών, ενώ υπάρχουν και μελέτες, που ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 70%!

πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved