Προσπαθώ για δεύτερο παιδί - Τι να προσέξω;

  • Τι είναι η δευτεροπαθής υπογονιμότητα;
  • Γιατί συμβαίνει η δευτεροπαθής υπογονιμότητα;
  • Τι μπορώ να κάνω τη δευτεροπαθή υπογονιμότητα;
Προσπαθώ για δεύτερο παιδί - Τι να προσέξω;

Συχνά, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν το δεύτερο παιδάκι τους. Ίσως το πρώτο μωράκι να είχε έρθει αμέσως και πολύ εύκολα, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν συμβαίνει και στη δεύτερη προσπάθειά τους. Τι μπορεί να συμβαίνει; Τι θα πρέπει να προσέξουν τα ζευγάρια; Και τι σημαίνει δευτεροπαθής υπογονιμότητα;

Τι είναι η δευτεροπαθής υπογονιμότητα;

Η λεγόμενη δευτεροπαθής υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα ζευγάρι ενώ έχει αποκτήσει το πρώτο του παιδάκι, δυσκολεύεται να αποκτήσει το δεύτερο κι έχει περάσει αρκετός καιρός προσπάθειας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρχικά, η γενική κατάσταση της υγείας και της μητέρας και του πατέρα παίζουν ρόλο. Τόσο το υγιές σωματικό βάρος, η ήπια άσκηση όσο και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθειά τους. Δεν ξεχνάμε πως πρέπει να κοιμόμαστε καλά και να ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Έτσι, μπορούμε να μειώσουμε το στρες και το άγχος, που σίγουρα δεν είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθειά μας.

  • Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι και η ηλικία της μητέρας. Εάν είναι πάνω από 35 ετών, ίσως δυσκολευτεί περισσότερο σε σχέση με την σύλληψη του πρώτου της παιδιού- που ενδεχομένως πραγματοποιήθηκε σε νεαρότερη ηλικία. Η ηλικία καθορίζει την προσπάθειά μας, καθώς όσο μεγαλώνει η γυναίκα, μειώνεται η δυναμική της γονιμότητάς της. Τα αποθέματα των ωοθηκών της ελαττώνονται και η ποιότητα των ωαρίων της φθίνει. Αυτό σημαίνει πως μειώνεται και το ποσοστό επίτευξης μιας εγκυμοσύνης. Η μείωση αυτή ίσως σημαίνει περισσότερο χρόνο προσπάθειας ή η ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη της γονιμότητάς της.
  • Η γονιμότητα δεν αφορά όμως μόνο τις γυναίκες, καθώς και ο ανδρικός παράγοντας είναι καθοριστικός. Η ηλικία επηρεάζει και τη γονιμότητα των ανδρών, όχι όμως στον ίδιο βαθμό όσο τις γυναίκες.
  • Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει τη σύλληψη. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει σταθερή ωορρηξία κάθε μήνα. Χωρίς ωορρηξία, δεν υπάρχει και το ώριμο ωάριο που μπορεί να γονιμοποιηθεί, άρα δεν μπορεί να υπάρξει εγκυμοσύνη.
  • Ο,τιδήποτε μπορεί να έχει προκύψει από τον πρώτο τοκετό έως και την προσπάθεια για δεύτερο παιδάκι, εάν αφορά το ιατρικό ιστορικό, θα πρέπει να ληφθεί και αυτό υπόψη. Κάποια ασθένεια, ή μια φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει τη γονιμότητα ή ακόμη κι ένα χειρουργείο, μπορεί να είναι παράγοντας δευτεροπαθούς υπογονιμότητας.
 deuteropathis ypogonimotita 2

Τι μπορώ να κάνω;

Ο ειδικός γυναικολόγος αναπαραγωγής μπορεί να εξετάσει κάθε παράγοντα που μπορεί να σας εμποδίζει στην προσπάθειά σας για δεύτερο παιδάκι, μπορεί να σας δώσει μια ρεαλιστική λύση και να προσαρμόσει τη θεραπεία στις δικές σας ανάγκες. Με προσοχή στη λεπτομέρεια, με ενδελεχή έλεγχο του ιατρικού ιστορικού αλλά και τις κατάλληλες εξετάσεις, θα μπορέσετε να φτάσετε στο στόχο σας γρηγορότερα κι ευκολότερα.

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf

mantoudis gynaikologos
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved