Πρόκειται να κάνω εξωσωματική – μπορώ να κάνω το εμβόλιο για Covid-19;

‘Όσα ζευγάρια σχεδιάζουν να κάνουν εξωσωματική μας ρωτάνε: μπορώ να κάνω το εμβόλιο; Μετά από πόσο καιρό μπορώ να κάνω εξωσωματική;’, αναφέρει ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Ευριπίδης Μαντούδης.

Πρόκειται να κάνω εξωσωματική – μπορώ να κάνω το εμβόλιο για Covid-19;

Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στα δεδομένα ασφάλειας των εμβολίων για Covid-19 και προσαρμόζουμε τις συστάσεις προς τους ασθενείς μας σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες τόσο για τις γυναίκες που πρόκειται να κάνουν εξωσωματική όσο και για τις εγκύους.

Ένα χρόνο πριν, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, το τοπίο ήταν τελείως θολό καθώς επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τώρα, οι πιο πρόσφατες σχετικές μελέτες είναι ξεκάθαρες: το εμβόλιο Covid-19 δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Άρα οι γυναίκες που προσπαθούν για μωράκι και σχεδιάζουν να κάνουν εξωσωματική μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Όμως πότε;

Οι γυναίκες μπορούν να προχωρήσουν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά τη 2η δόση του εμβολίου για Covid-19, ιδανικά δε 30 μέρες μετά προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η απόκριση του ανοσοποιητικού. Τα δεδομένα αυτά ισχύουν για τα m-RNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna.

Και αν μείνω έγκυος; Μπορώ να εμβολιαστώ τότε;

Καθώς έχουμε όλο και περισσότερα δεδομένα για την επίπτωση της Covid-19 στις εγκύους, είναι ξεκάθαρο ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να νοσήσουν πολύ σοβαρά. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτεροι από οποιοδήποτε κίνδυνο που μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο.

emvolio koronoiou kai exosomatiki 1

Η νέα μελέτη του CDC

Σήμερα, υπάρχουν νέα καθησυχαστικά δεδομένα που απαντούν στις ανησυχίες των γυναικολόγων και των εγκύων για το αν θα πρέπει μία έγκυος να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η νέα μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ξεκαθαρίζει ότι τα m-RNA εμβόλια (Pfizer/BioΝTech και Moderna) είναι ασφαλή για τις εγκύους.

Οι συστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) ανακοίνωσε ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού στις εγκυμονούσες μαζί με τον γενικό πληθυσμό ανάλογα με την ηλικία τους και την κλινική ομάδα κινδύνου. Η JCVI, αφού έλαβε υπόψη της τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι είναι προτιμητέο οι έγκυες γυναίκες να εμβολιασθούν με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ
www.gennima.com
facebook.com/Gennima
Instagram.com/gennimaivf

mantoudis gynaikologos

Βιβλιογραφία:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2104983

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved