Ανδρική γονιμότητα: Πώς επηρεάζει η διατροφή τις πιθανότητες σύλληψης;

  • Ποια θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα;
  • Πώς σχετίζεται η κατανάλωσωη αλκοόλ με τις πιθανότητες σύλληψης;
Ανδρική γονιμότητα: Πώς επηρεάζει η διατροφή τις πιθανότητες σύλληψης;

Η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άντρες. Έρευνες δείχνουν ότι η ελλιπής διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ συστηματικά μειώνουν την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος κάτι που συνεπάγεται και τις μειωμένες πιθανότητες σύλληψης.

Ποια θρεπτικά συστατικά θεωρούνται ότι ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα;

Η διατροφή του άντρα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως ακριβώς ισχύει και για τη γυναίκα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική, έρευνες δείχνουν ότι μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης μπορεί να κάνει το σπέρμα πιο ενεργό. Από την άλλη, μία διατροφή πλούσια σε κακά λιπαρά μπορεί να μειώσει την ποσότητα του σπέρματος.

Βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά αυξάνουν την κινητικότητα του σπέρματος και το προστατεύουν. Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού περιέχει 124 mg βιταμίνη C. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι άντρες θα πρέπει να στοχεύουν στην κατανάλωση τουλάχιστον 90 mg την ημέρα και ακόμα περισσότερο εάν καπνίζουν (το λιγότερο 125 mg).

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανδρική γονιμότητα καθώς προάγει την υγεία του σπέρματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, το άπαχο μοσχαρίσιο φιλέτο και τα φασόλια.

fasolia andriki gonimotita

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Ivan Dostál

Φολικό οξύ

Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην παραγωγή υγιούς σπέρματος. Η ελάχιστη ποσότητα για τους άντρες και της γυναίκες είναι τα 400 mg την ημέρα και τροφές που μπορείτε να το βρείτε είναι τα δημητριακά, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα όσπρια και ο χυμός πορτοκαλιού. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την πρόσληψη συμπληρώματος.

Μείωση αλκοόλ - καφεΐνης

Η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ασφαλής, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση κρασιού, μπύρας ή άλλου ποτού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων κατά τη εκσπερμάτωση.

Για την επίδραση της καφεΐνης στην ανδρική γονιμότητα δεν υπέρχουν σαφείς έρευνες, ωστόσο καλό είναι η κατανάλωσή της να περιορίζετε στα δύο φλιτζάνια την ημέρα.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved