Θέλω να γίνω μαμά και έχω πολυκυστικές: 5 tips

  • Τι συμβαίνει με τις πολυκυστικές ωοθήκες και εμποδίζουν μια γυναίκα να μείνει έγκυος;
  • 5 Tips για να καταφέρει μια γυναίκα να γίνει μαμά
  • Το μήνυμα του ειδικού
Θέλω να γίνω μαμά και έχω πολυκυστικές: 5 tips

Οι πολυκυστικές ωοθήκες επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής των γυναικών, την υγεία, τον κύκλο, την εμφάνιση και γενικά την καθημερινότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζουν και τη γονιμότητα της γυναίκας. Θα λέγαμε ότι είναι ένα σύνηθες αίτιο υπογονιμότητας, ειδικά στις νεαρές γυναίκες. Η πιο συχνή επιλογή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η χορήγηση αντισυλληπτικών.

Τι συμβαίνει με τις πολυκυστικές ωοθήκες και εμποδίζουν μια γυναίκα να μείνει έγκυος;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι «σιωπηλές». Δηλαδή μια γυναίκα μπορεί να καταλάβει εάν έχει πολυκυστικές ωοθήκες από νεαρή ηλικία, ώστε να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο και να προχωρήσει τη ζωή της φυσιολογικά, χωρίς πολλές ορμονικές εναλλαγές και χωρίς μεγάλο άγχος για τη γονιμότητά της. Εκτός από τα συμπτώματα, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μια σειρά απλών εξετάσεων αίματος (ορμονικό προφίλ) και ένα υπερηχογράφημα.

Αρχικά, οι πολυκυστικές ωοθήκες δίνουν ακανόνιστους κύκλους περιόδου, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η ωορρηξία. Αυτός είναι ένας παράγοντας που εμποδίζει την επιθυμητή εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, αν μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες έχει κύκλο πάνω από 35-40 ημέρες, τότε μάλλον η ωορρηξία της δε γίνεται κανονικά. Ενδεχομένως, σε κάποιες γυναίκες, να επηρεάζεται όχι μόνο η ωορρηξία, αλλά και η ποιότητα των ωαρίων. Σε περίπτωση χαμηλής ποιότητας, αυξάνεται η πιθανότητα μιας αποβολής.

Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση είναι η πρόκληση ωορρηξίας, ακόμα και σε συνδυασμό με εξωσωματική γονιμοποίηση. Μάλιστα, οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μάλλον η συχνότερη αιτία που μια νέα γυναίκα μπορεί να χρειαστεί εξωσωματική για να μείνει έγκυος!

thelo na gino mama kai exo polikistikes 2

5 Tips για να καταφέρει μια γυναίκα να γίνει μαμά

  1. Εάν μία γυναίκα σταματήσει το αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να προσπαθήσει για μία εγκυμοσύνη από τον πρώτο κιόλας μήνα.
  2. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό βοηθάει να έχετε κανονική ωορρηξία, ενώ, όταν το βάρος αυξάνεται, η ωορρηξία επηρεάζεται αρνητικά.
  3. Μην καθυστερήσετε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ακόμα και αν προσπαθείτε για λιγότερο από 1 έτος, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι η ωορρηξία σας γίνεται κανονικά ή, σε αντίθετη περίπτωση, να ακολουθήσετε κάποια αγωγή προσαρμοσμένη στη δικιά σας περίπτωση.
  4. Μην ξεχνάτε ότι κάθε γυναίκα έχει το δικό της μοναδικό ‘αποτύπωμα γονιμότητας’. Αυτό που ταιριάζει στη φίλη, την αδερφή σας ή μια συνάδελφο, δε σημαίνει ότι ταιριάζει και σε εσάς.
  5. Μην ξεχνάτε πως και το σπερμοδιάγραμμα είναι απαραίτητο, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανός παράγοντας που μπορεί να σας εμποδίζει να μείνετε έγκυος.

Το μήνυμα του ειδικού:

«Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι γενικά πολύ γόνιμες και θα καταφέρουν να αποκτήσουν το μωράκι τους (εκτός εάν υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί παράγοντες που συμβάλουν στην υπογονιμότητα). Το ‘μυστικό’ είναι να τις βοηθήσουμε να έχουν φυσιολογική ωορρηξία. Να ξέρουν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο και μια εξατομικευμένη θεραπεία εξωσωματικής, ώστε να έρθει το μωράκι τους γρηγορότερα και με λιγότερο άγχος για τις ίδιες.

Για κάθε γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες που προσπαθεί για μωράκι η συμβουλή μου είναι να μην αφήσει τον χρόνο να περνάει εάν είναι έτοιμη να γίνει μανούλα, να συμβουλευτεί τον ειδικό γυναικολόγο αναπαραγωγής και να ξέρει πως με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση μπορεί να τα καταφέρει. Η γονιμότητά της είναι στα χέρια της, αρκεί να της προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται ώστε να λειτουργήσει φυσιολογικά και να αποδώσει.»


Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’

evripidis mantoudis

Γέννημα IVF
Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
www.gennima.com
facebook.com/gennima
instagram.com/gennimaivf

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved