Φύλλα εργασίας για τους Τρεις Ιεράρχες - Εκτυπώστε τα δωρεάν

Εκπαιδευτικό υλικό για γονείς και δασκάλους.

Μαργαρίτα Νικολάου
Φύλλα εργασίας για τους Τρεις Ιεράρχες - Εκτυπώστε τα δωρεάν
Bigstock

Οι Τρεις Ιεράρχες, o Άγιος Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στον χώρο της Χριστιανικής παράδοσης. Προσφέροντας τις σοφές τους σκέψεις και διδαχές, άφησαν εποχή στην ανάπτυξη της Θεολογίας και στη διαμόρφωση της Χριστιανικής διδασκαλίας.

Ιδιαίτερα μορφωμένοι και γνώστες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αποτέλεσαν τη γέφυρα ανάμεσα στην αρχαία πολιτιστική παράδοση και τη χριστιανική πίστη.

Η κληρονομιά τους αντανακλάται σε ένα πλούσιο πνευματικό κεκτημένο, ενώ η αφοσίωσή τους στην πίστη και η προσφορά τους στην Εκκλησία και στον άνθρωπο συνεχίζει να εμπνέει τους χριστιανούς πιστούς σε όλο τον κόσμο.

Θεωρούνται προστάτες των γραμμάτων και της μάθησης λόγω της εξαιρετικής τους συνεισφοράς στην παιδεία και στην πνευματική ανάπτυξη. Κάθε ένας από αυτούς έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της χριστιανικής διδασκαλίας με τα έργα και τις σκέψεις του.

Οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται πρότυπα στον χώρο της παιδείας, προάγοντας τη σπουδή, τη σοφία και τη γνώση ως μέσα προς την πνευματική ενδυνάμωση και την ευσέβεια. Έτσι, η αφιέρωση σε αυτούς τους Αγίους συμβολίζει την αναγνώριση της σημασίας της εκπαίδευσης και της μάθησης στην Χριστιανική παράδοση.

Γιατί γιορτάζουν μαζί;

Οι σπουδαίοι αυτοί Ιεράρχες έχουν ο καθένας τη δική του γιορτή. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ένας ακόμη λόγος για να γιορτάζουν μαζί είναι ότι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

  • Και οι τρεις γεννήθηκαν και έζησαν κατά τον 4ο αιώνα, σε μια εποχή ταραχής και αβεβαιότητας. Η χριστιανική θρησκεία μόλις είχε αναλάβει από τους διωγμούς και τις καταστροφές, ενώ την τάραζαν θανάσιμα οι διάφορες αιρέσεις.
  • Οι τρεις Ιεράρχες, γεμάτοι δύναμη, σύνεση στήριξαν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.
  • Υπήρξαν τα ζωντανά παραδείγματα της αυταπάρνησης, της φιλανθρωπίας και της ευσέβειας.
  • Υπηρέτησαν τον Θεό, γιατί υποστήριξαν με σθένος την ακεραιότητα της χριστιανικής πίστης, αλλά υπηρέτησαν και τους ανθρώπους, γιατί τους αφιέρωσαν κάθε υλική, σωματική και πνευματική τους δυνατότητα.

Εκπαιδευτικοί στόχοι:

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι που σχετίζονται με τη διδασκαλία της ζωής και του έργου των 3 Ιεραρχών είναι:.

  1. Κατανόηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης: Ο βασικός στόχος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τις βασικές αρχές και τα δόγματα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης.
  2. Πνευματική Ανάπτυξη: Η διδασκαλία προορίζεται να προάγει την πνευματική ανάπτυξη των μαθητών, ενισχύοντας τη σχέση τους με το Θείο και προωθώντας μια βαθύτερη κατανόηση της πνευματικής ζωής.
  3. Ηθική Ανάπτυξη: Οι εκπαιδευτικοί στόχοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση των ηθικών αξιών, του χαρακτήρα και της συνείδησης των μαθητών, βασιζόμενοι στις αρχές της Ορθόδοξης διδασκαλίας.
  4. Κοινωνική Υπευθυνότητα: Οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν μια κοινωνική συνείδηση και υπευθυνότητα, προωθώντας τις αξίες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της αγάπης προς τον πλησίον.
  5. Συμμετοχή στην Εκκλησία: Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των μαθητών στην Εκκλησία και στις πνευματικές δραστηριότητες, προκειμένου να αναπτύξουν μια δυναμική σχέση με την Κοινότητα της Εκκλησίας.

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Τρεις Ιεράρχες

Βίντεο για τους Τρεις Ιεράρχες

Το video «Οι Τρεις Ιεράρχες» μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό και ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα, όπως πχ. στη Γλώσσα, Θρησκευτικά, Εικαστικά, Ιστορία, Μουσική

Πιο συγκεκριμένα το video μπορεί ν’ αξιοποιηθεί:

  1. Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού με θέμα την κοινωνική προσφορά.
  2. Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Πχ. Γλώσσα, Θρησκευτικά, Ιστορία,Εικαστικά, Μουσική.
  3. Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη.

Δωρεάν φύλλα εργασίας για παιδιά - Εκτυπώστε τα

Οι δραστηριότητες που ακολουθούν στα φύλλα εργασίας έχουν στόχο τα παιδιά:

  • Να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών
  • Να διαπιστώσουν τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρέασαν τη ζωή και τις αποφάσεις τους και να συνειδητοποιήσουν την τεράστια συνεισφορά τους στην συνοχή της εκκλησίας μας.
  • Να αντιληφθούν την κοινωνική τους συμπεριφορά, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό τους.
  • Να αναγνωρίσουν την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα και στη μάθηση.
treis-ierarxes-fulla-ergsias-(1).jpg

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ.

sakidiogr.JPG

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved