Μαθαίνοντας για τη γραφή Μπράιγ - Φύλλα εργασίας για παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Μπράιγ μαθαίνουμε διασκεδάζοντας. 

Μαθαίνοντας για τη γραφή Μπράιγ - Φύλλα εργασίας για παιδιά
Bigstock

Η 4η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Μπράιγ προς τιμήν του Λουί Μπράιγ, του ανθρώπου που εφηύρε τον κώδικα γραφής και ανάγνωσης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Λίγα λόγια για τον Μπράιγ

Ο Λουί Μπράιγ (Louis Braille) ήταν ένας άνθρωπος που με την προσωπικότητά του, τη ζωή, το όραμα και το έργο του, εμπνέει και καθοδηγεί. Πριν από 200 περίπου χρόνια, εφηύρε τον κώδικα γραφής και ανάγνωσης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Ήταν εκπαιδευτικός και αξιοποιώντας την προσωπική του εμπειρία, έδωσε διέξοδο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης καθώς τους διευκόλυνε να διαβάζουν, να γράφουν, να μορφώνονται, να επικοινωνούν με το γραπτό λόγο και να ψυχαγωγούνται.Τ ο όνομά του έχει ο ομώνυμος κώδικας γραφής και ανάγνωσης, αλλά και ένας αστεροειδής.

Η μέθοδος Μπράιγ χρησιμοποιείται πλέον παγκοσμίως και ευρέως δίνοντας πρόσβαση σε άτομα με προβλήματα όρασης σε κάθε είδους πληροφορία. Σε βιβλία, πληκτρολόγια υπολογιστών, μουσεία, ασανσέρ πολυκατοικιών, μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.α.

Κάποτε ο Λουί Μπράιγ είπε :

«Πρέπει να είμαστε ίσοι και η επικοινωνία είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε».

Με το έργο του ο Louis Braille κατάφερε, ότι όλοι προσπαθούμε, ο καθένας στο δικό του δρόμο και με το δικό του τρόπο. Να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα!

Φύλλα εργασίας για παιδιά

Η γνωριμία με τον Μπράιγ στοχεύει στην παρουσίαση του τυφλού ατόμου που κατάφερε, να προσφέρει στον κόσμο έναν πολύτιμο κώδικα γραφής και ανάγνωσης δίνοντας διέξοδο σε πολλούς ανθρώπους.

Τα φύλλα εργασίας, που θα βρείτε παρακάτω και δημιουργήθηκαν από τον ιστόχωρο tosakidio.gr για να μάθουν στα παιδιά περισσότερα για τον ίδιο αλλά και για όλους εκείνους με προβλήματα όρασης.

imera-kodika-mpraig-1.jpg
imera-kodika-mpraig-2.jpg
imera-kodika-mpraig-4.jpg

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ.

sakidiogr.JPG

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved