Φύλλα δραστηριότητας και βίντεο για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Μάθετε στα παιδιά για την Έλεν Κέλερ

Μαργαρίτα Νικολάου
Φύλλα δραστηριότητας και βίντεο για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Bigstock

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (03 Δεκεμβρίου), θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Η ζωή της Έλεν Κέλερ

Μια μαχήτρια της ζωής, μια γυναίκα πρότυπο!

Είναι η τυφλή και κωφή κοπέλα που έμαθε να επικοινωνεί, που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα και τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η γυναίκα που έμαθε σε όλο τον κόσμο να σέβεται τα άτομα με αναπηρία, το θαύμα του 20ου αιώνα φτιαγμένο από σκοτάδι και σιωπή. Η Έλεν Κέλερ κατάφερε να ξεπεράσει τις σωματικές δυσκολίες της και να μεγαλουργήσει σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων.

Κάποτε είπε:

”Αφού δεν υπάρχει βασιλικός δρόμος για την κορυφή, χρειάζεται να προχωρώ με δυσκολία το ανηφορικό μονοπάτι. Πολλές φορές γλιστράω προς τα πίσω, πέφτω. Σηκώνομαι, όμως, γρήγορα και τρέχω ενάντια στα εμπόδια. Συχνά χάνω την διάθεσή μου, αλλά την ξαναβρίσκω και την κρατώ πιο σφικτά. Σέρνομαι τότε προς τα πάνω, κερδίζω κάτι λίγο, αναθαρρώ, αποκτώ πιο πολύ ζήλο, ανεβαίνω ψηλότερα και τότε αρχίζω να βλέπω τον ορίζοντα να πλαταίνει. Κάθε αγώνας που δίνεται είναι μια νίκη”.

Βίντεο με τη ζωή της Έλεν Κέλερ

Για ακόμη μια φορά ο Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός και η εκπαιδευτικός, Ευτυχία Πλακαρού, δημιουργούν βίντεο για να μάθουν τα παιδιά για τα άτομα με αναπηρία. Το συγκεκριμένο υλικό (βίντεο και φύλλα εργασίας που ακολουθούν παρακάτω) μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Σαν αυτόνομο διδακτικό υλικό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου
  • Ως μέρος διαθεματικών projects, Δημοτικού και Γυμνασίου, για την ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και ευαλωτότητας, καλλιεργώντας τη συμπεριληπτική οπτική.
  • Στα Εργαστήρια δεξιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα: Μπορεί να αξιοποιηθεί το video της Κέλερ στον τομέα ψυχική και συναισθηματική υγεία και στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας, μέσω του θετικού παραδείγματος της υπερνίκησης των σωματικών και ψυχικών δυσκολιών της πρωταγωνίστριας και της δημιουργίας συνθηκών ταύτισης. Ενθαρρύνεται η προσπάθεια κοινωνικοποίησης, επισημαίνεται η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή/τριας και η διαχρονική αξία της φιλίας.

Φύλλα Εργασίας

Το παράδειγμα της Helen Keller αποτελεί σημαντική αφόρμηση για την έναρξη συζήτησης πάνω στα θέματα της διαφορετικότητας, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

hmera-atomon-me-anapiria-(3).jpg
hmera-atomon-me-anapiria-(2).jpg
hmera-atomon-me-anapiria-(1).jpg
hmera-atomon-me-anapiria-(4).jpg
hmera-atomon-me-anapiria-(6).jpg
hmera-atomon-me-anapiria-(5).jpg

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας εδώ

sakidiogr.JPG

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved