Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά σας για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2023 - Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά σας για την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Bigstock

Για όσους από εμάς ζούμε σε ελεύθερες κοινωνίες, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί μερικές φορές να φαίνονται δεδομένα. Υπάρχουν πολλά μέρη όμως, όπου οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Καθιερώθηκε το 1948 και φέτος γιορτάζονται τα 75 χρόνια. Η UDHR έχει λειτουργήσει έκτοτε ως το θεμέλιο για ένα διευρυμένο σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σήμερα εστιάζει επίσης σε ευάλωτες ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία, οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι μετανάστες.

Φέτος, τιμάται η ελευθερία, η ισότητα και η δικαιοσύνη για όλους και είναι η τέλεια ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά σας και να συμμετάσχετε σε οικογενειακές δραστηριότητες που επικεντρώνονται στον σεβασμό και την προστασία τα δικαιώματα των άλλων.

Ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Τα 30 άρθρα της Διακήρυξης παρουσιάζουν το όραμα του ΟΗΕ για το τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά τα άρθρα θεσπίζουν ένα ευρύ φάσμα δικαιωμάτων και απαγορεύσεων, που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ισότητα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικής ή άλλης άποψης
  • Δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην προσωπική του ασφάλεια
  • Δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.
  • Απαγόρευση της δουλείας και βασανιστηρίων.
  • Δικαίωμα στη νομική αναγνώριση ως φυσικό πρόσωπο.
  • Όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν δικαίωμα να προστατεύονται εξίσου από τον νόμο, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
  • Δικαίωμα στην εκπαίδευση.
  • Δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
  • Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.
  • Δικαίωμα εργασίας όπου κάποιος επιλέγει και λαμβάνει δίκαιη και ίση αμοιβή για αυτήν την εργασία.
  • Δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους.
  • Δικαίωμα να ζει σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί μια κοινωνική και διεθνής τάξη.

Πώς θα μιλήσετε στα παιδιά σας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Αν θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θα σας βοηθήσουν καθώς τα παιδιά δεν θα τα κατανοήσουν με τον τρόπο που θα θέλατε.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Δώστε παραδείγματα που ήδη γνωρίζουν

Αρχίστε με αυτά που γνωρίζουν τα παιδιά σας για τον κόσμο. Μιλήστε τους για απλά δικαιώματα που και το ίδιο εφαρμόζει στην καθημερινότητά του.

  • Κάντε συζητήσεις

Ρωτήστε τα παιδιά σας αν πιστεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο θα πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα. Έπειτα δώστε παραδείγματα από ανθρώπους που δεν έχουν αυτά τα δικαιώματα και ρωτήστε τα αν αισθάνονται ότι είναι δίκαιο ή όχι. Αν σας πουν όχι, ρωτήστε τα πώς νιώθουν γι' αυτό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να συμπάσχουν με άτομα που δεν γνωρίζουν – ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σε οποιονδήποτε υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων - Δραστηριότητες για παιδιά

Ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύτιμα κάθε μέρα του χρόνου, η 10η Δεκεμβρίου δίνει την ευκαιρία στους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτά και μάλιστα να τα γιορτάσουν.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μάθετε για διαφορετικές κουλτούρες: Με αφορμή τα Χριστούγεννα, μάθετε για διαφορετικά έθιμα και κουλτούρες.

Στηρίξτε μια φιλανθρωπική οργάνωση: Βρείτε με τα παιδιά σας μια οργάνωση όπου προωθεί και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν χρειάζεται να δώσετε πολλά. Ακόμη και μια μικρή δωρεά διδάσκει στα παιδιά σας τη σημασία της υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε ένα βιβλίο μαζί: Τα βιβλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε για τον κόσμο και τους άλλους λαούς. Και υπάρχουν πολλά παιδικά βιβλία που εξερευνούν τον κόσμο και μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι λαχταρούν και αξίζουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα.

Δείτε ένα βίντεο: Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο μαζί με τα παιδιά σας. (επιλέξτε τους ελληνικούς υπότιτλους)

Εθελοντισμός: Όπως είπε κάποτε η Eleanor Roosevelt, τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινούν δίπλα από το σπίτι μας. Βγείτε στη γειτονιά σας και κάντε μια ευγενική πράξη. Δείτε εδώ τι μπορούν να κάνουν εθελοντικά τα παιδιά σας.

Χρωμοσελίδες: Εκτυπώστε τις χρωμοσελίδες, ζητήστε από τα παιδιά σας να τις ζωγραφίσουν αφού πρώτα μιλήσετε για κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφού τελειώσουν τη ζωγραφιά τους, ρωτήστε τα για τους λόγους που διάλεξαν τα συγκεκριμένα χρώματα και ποια είναι τα συναισθήματά τους.

Χρωμοσελίδες για παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν σε όλους μας. Ζητήστε από τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν αυτή την ελευθερία. Παρακάτω σας δίνουμε χρωμοσελίδες που μπορούν να γίνουν αφορμή να μιλήσετε στα παιδιά σας για διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες.

Εκτυπώστε τις δωρεάν!

xromoselides-anthropina-dikaiomata-(2).jpg
xromoselides-anthropina-dikaiomata-(6).jpg
xromoselides-anthropina-dikaiomata-(3).jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved