Ιδέες εθελοντισμού για παιδιά - Οδηγός ανά ηλικία

Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού - Μάθετε στα παιδιά σας να κάνουν καλό.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ιδέες εθελοντισμού για παιδιά - Οδηγός ανά ηλικία
Bigstock

Από τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών έως τη συμμετοχή σε έναν αγώνα για καλό σκοπό, οι παρακάτω ιδέες εθελοντισμού για παιδιά θα τα βοηθήσουν να μάθουν να βοηθούν και να κάνουν καλό χωρίς αντάλλαγμα.

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Καθιερώθηκε το 1985 και μέσα από τον εορτασμό της μέρας αυτής δίνεται η ευκαιρία στους εθελοντές και στις εθελοντικές οργανώσεις να αφυπνίσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν το κοινό.


Φέτος, τιμάται η δύναμη της συλλογικής δράσης: «αν το έκαναν όλοι» κι είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τη μέρα αυτή στα παιδιά μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Κανένα παιδί δεν είναι πολύ μικρό για να προσφέρει εθελοντικά. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της νηπιακής και της προσχολικής ηλικίας, ο εθελοντισμός βοηθά το παιδί να καλλιεργήσει την ηθική και να εξοικειωθεί με λέξεις όπως εθελοντισμός, προσφορά, ενσυναίσθηση, βοήθεια.

Τι μπορεί να προσφέρει ένα παιδί; Μπορεί να προσφέρει χρήματα από τον κουμπαρά του, υλικά αγαθά, χρόνο και φυσικά κάτι από τον εαυτό του.

Ιδέες εθελοντισμού για παιδιά 2 έως 4 ετών

  • Μαζέψτε λουλούδια, φτιάξτε μπουκέτα και χαρίστε τα στη δασκάλα του παιδιού, έναν άνθρωπο από την οικογένειά σας ή σε έναν γείτονα που θα του φτιάξει τη διάθεση.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσέξει πότε ένα παιδί στο σχολείο παίζει μόνο του και μάθετέ του να του ζητά να παίξουν μαζί.
  • Βάλτε σε μια τσάντα ή ένα κουτί τρόφιμα από το ντουλάπι σας και χαρίστε τα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη ή στην εκκλησία ώστε να τα δώσει σε άπορους και ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
  • Ζητήστε από το παιδί σας να πετάξετε μαζί τα σκουπίδια στην ανακύκλωση.
  • Βάλτε δύο κουμπαράδες στο δωμάτιο του παιδιού, έναν για εκείνο και έναν για τα παιδιά σε ιδρύματα. Ζητήστε του να γεμίζει είτε τον έναν κουμπαρά, είτε τον άλλο όταν του δίνουν χαρτζιλίκι.
  • Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα δώρα, τυλίξτε τα και χαρίστε τα σε κάποιο γηροκομείο στη γειτονιά σας.

Ιδέες εθελοντισμού για παιδιά 5 έως 7 ετών

  • Πριν κόψει τα μαλλιά του το παιδί σας ρωτήστε το αν θα ήθελε να δωρίσει τα μαλλιά του σε κάποιον οργανισμό που φτιάχνει περούκες για καρκινοπαθείς.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μαζέψει τα παιχνίδια που δεν χρειάζεται και να τα χαρίσει σε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα και τα έχουν περισσότερο ανάγκη.
  • Αγοράστε μαζί με το παιδί σας τροφές για τα αδέσποτα και επισκεφθείτε ένα καταφύγιο ζώων να τα δωρίσετε.
  • Βοηθήστε το παιδί σας που γιορτάζει ή που έχει γενέθλια να πει στους φίλους του, αντί για δώρο να μαζέψουν χρήματα να τα χαρίσουν σε έναν οργανισμό που φροντίζει παιδιά.
  • Φτιάξτε λεμονάδα ή ζεστό κακάο και βοηθήστε το παιδί σας να το πουλήσει ώστε να μαζέψει χρήματα που θα χαρίσει σε οργανισμούς και συλλόγους που βοηθούν οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Ιδέες εθελοντισμού για παιδιά 8 ετών και πάνω

  • Επισκεφθείτε έναν οργανισμό εθελοντισμού, που βοηθούν σπάνια είδη ζώων. Ζητήστε από τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν το ζώο που θα δουν και να γράψουν ένα γράμμα για το προστατευόμενο είδος.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να οργανώσει με τους φίλους του μια εξόρμηση στην παραλία όπου όλοι μαζί θα μαζέψουν τα σκουπίδια που θα βρουν.

με πληροφορίες parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved