Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα

Όλα τα παιδιά από την ώρα της γέννησης τους έχουν ορισμένα δικαιώματα, ανεξαρτήτως των ειδικότερων χαρακτηριστικών τους όπως λ.χ. της φυλής τους, του χρώματος τους, της γλώσσας τους, της θρησκείας τους. 

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ζητήσαμε από τον δικηγόρο Χάρη Αναγνωστόπουλο, να μας πει τι αναφέρει η σύμβαση των δικαιωμάτων των παιδιών και σε ποιες μεγάλες ομάδες κατηγοριοποιούνται τα δικαιώματά τους!

«Η κατοχύρωση του συνόλου των δικαιωμάτων και των ελευθεριών πραγματοποιήθηκε μέσω της υπογραφής της διεθνούς σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά το 1989 και αποτελεί το βασικό χάρτη των δικαιωμάτων του παιδιού.

Το περιεχόμενο της παραπάνω σύμβασης έχει επικυρωθεί από 193 χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη σύμβαση ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο το 1992 και έκτοτε έχει αυξημένη τυπική ισχύ και υπερτερεί των υπολοίπων διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.

Τα δικαιώματα του παιδιού κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις μεγάλες ομάδες

Α) Τα δικαιώματα επιβίωσης στα οποία περιλαμβάνονται το δικαίωμα αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, το δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα στέγης κ.α.
Β) Τα δικαιώματα ανάπτυξης στα οποία υπάγονται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην πληροφόρηση, στην ελευθερία της σκέψης, στον ελεύθερο χρόνο, στο παιχνίδι κ.α.
Γ) Τα δικαιώματα προστασίας έναντι σε κάθε μορφή διάκρισης, κακοποίησης και εκμετάλλευσης συμπεριλαμβανομένης ειδικής φροντίδας για τους ανήλικους πρόσφυγες
Δ) Τα δικαιώματα συμμετοχής στα οποία υπάγονται η ελευθερία έκφρασης γνώμης, το δικαίωμα της ειρηνικής συγκέντρωσης, τα οποία αποτελούν δικαιώματα που λειτουργούν ως προθάλαμος για την ένταξη των παιδιών στην ενήλικη ζωή.

Περαιτέρω, η σχετική σύμβαση ορίζει ως θεματοφύλακες για την μέριμνα των δικαιωμάτων του παιδιού τους γονείς και την οικογένεια και υπογραμμίζει την υποχρέωση του Κράτους να βοηθήσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να ανταποκριθούν στο παραπάνω καθήκον προστασίας.

Με άλλα λόγια η παραπάνω σύμβαση μέσω του παραπάνω χάρτη δικαιωμάτων και ελευθεριών αποσκοπεί να προστατεύσει τα παιδιά ως τα πιο ευάλωτα μέλη μιας κοινωνίας και να θέσει αυστηρούς άξονες που εγγυώνται την ομαλή και αρμονική ανάπτυξη τους. Παράλληλα η διεθνής σύμβαση συνέστησε Ειδική Επιτροπή που εποπτεύει και ελέγχει την πρακτική της εφαρμογή από όλα τα κράτη που επικύρωσαν το περιεχόμενο της. Ωστόσο παρά το καθεστώς αυτό είναι παγκόσμια διαπίστωση ότι οι παραβιάσεις και οι ανισότητες παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες.

Σύμφωνη με τη διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού είναι και η πρόβλεψη του Έλληνα νομοθέτη στο ποινικό δίκαιο. Συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χωράς μας και τις προηγηθείσες συστάσεις της υπουργικής επιτροπής προς τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, το ένατο κεφάλαιο του ποινικού κώδικα, περιλαμβάνει, μια σειρά από ουσιαστικές διατάξεις με βαριές ποινικές κυρώσεις, για όσους προσβάλουν τη γενετήσια ελευθέρια των ανήλικων και την αγνότητα της παιδικής ηλικίας, στοχεύοντας έτσι στην προστασία της αδιατάρακτης εξέλιξης του φύλου. Έτερο νομοθετικό καταφύγιο αποτελεί ο νομός 3500/2006, ο οποίος επιφυλάσσει για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, με αποδέκτες παιδιά, αυστηρότατες ποινικές κυρώσεις αποσκοπώντας στην εξισορρόπηση της ομαλότητας ενός διαταραγμένου οικογενειακού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού!».

Δείτε παρακάτω το βίντεο που δημιουργήσαμε εδώ στο Mothersblog με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πέντε παιδιά μιλούν για τα δικαιώματά τους και δική μας ευχή, είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών να φτάνει μόνο μέχρι ένα πιάτο αρακά!

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί!

Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Η παραβίαση γίνεται με πολλές & αρκετά σκληρές μορφές
Παιδιά! Αυτά είναι τα δικαιώματά σας! Τα ξέρετε;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved