Φθινοπωρινό πείραμα για παιδιά: Μαθαίνοντας για τη χλωροφύλλη

Πείραμα με απλά υλικά για να μελετήσετε τα διαφορετικά χρώματα των φύλλων.

Φθινοπωρινό πείραμα για παιδιά: Μαθαίνοντας για τη χλωροφύλλη
Bigstock

Γονείς και παιδιά αγαπούν τα πειράματα. Τα παιδιά γιατί απολαμβάνουν να παρατηρούν και να ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα και οι γονείς γιατί είναι ένας διασκεδαστικός και εκπαιδευτικές τρόπος να απασχολήσουν τα παιδιά στο σπίτι.

Σήμερα θα δούμε ένα ακόμα πείραμα εμπνευσμένο από το φθινόπωρο. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα την εποχή αυτή; Τι είναι η χλωροφύλλη και πώς επηρεάζει το χρώμα των φύλλων;

Τι είναι η χλωροφύλλη

Η χλωροφύλλη στη βιολογία χαρακτηρίζεται μία ομάδα χρωστικών ουσιών, οι οποίες προσδίδουν στα φυτά το πράσινο χρώμα. Η χλωροφύλλη εντοπίζεται σε κάθε σημείο του φυτού που εκτίθεται σε φυσικό ή τεχνητό φως και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην απορρόφηση ενέργειας φωτός για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης

«Μαμά, γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα;»

Το φθινόπωρο, λόγω της μικρότερης διάρκειας της μέρας και του περιορισμένου φωτός, μειώνεται η παραγωγή της χλωροφύλλης στα φυτά και αυξάνεται η παραγωγή καρετονοειδών και ανθοκυανινών. Οι δύο τελευταίες ουσίες είναι αυτές που δίνουν το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα στα φύλλα το φθινόπωρο.

Τις διαφορές στο χρώμα των φύλλων μπορείτε να παρατηρήσετε και μέσα από το παρακάτω πείραμα που σίγουρα θα ενθουσιάσει τα μικρά σας.

Θα χρειαστείτε:

  • Οινόπνευμα
  • Μπλέντερ
  • Ένα γυάλινο ποτήρι ή μικρό βάζο
  • Χαρτί κουζίνας κομμένο σε λωρίδες
  • Φύλλα σε διαφορετικά χρώματα (πράσινα, κίτρινα, κόκκινα)
  • Ταινία (προαιρετικά)

Δείτε τη διαδικασία βήμα-βήμα στο βίντεο που ακολουθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved