Καλοκαιρινά πειράματα για παιδιά που βαριούνται στο σπίτι

Διασκεδαστικά πειράματα για παιδιά με απλά υλικά.

Καλοκαιρινά πειράματα για παιδιά που βαριούνται στο σπίτι
Bigstock

Εν μέσω διακοπών τα παιδιά έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και διασκεδαστικές δραστηριότητες. Εκτός από τα μπάνια και τα παιχνίδια στη γειτονιά, ειδικά τις ώρες που ο ήλιος καίει, τα παιδιά περνούν χρόνο και στο σπίτι. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση εάν το μικρά σας έχουν βαρεθεί να κάνουν τα ίδια και τα ίδια; Πειράματα για παιδιά!

Πειράματα για παιδιά: Ποια τα οφέλη;

Η ενασχόληση με τα πειράματα έχει πολλά οφέλη για το παιδί. Κάνοντας πειράματα το παιδί εξοικειώνεται με νόμους φυσικής και χημείας, εξασκεί τις κινητικές του δεξιότητες, μαθαίνει να παρατηρεί, να σκέφτεται και βελτιώνει την κριτική του σκέψη.

Εκτός των παραπάνω, τα πειράματα για παιδιά είναι και μία άκρως διασκεδαστική δραστηριότητα με την οποία τα μικρά σας θα περάσουν τον χρόνο σας ευχάριστα και μαθαίνοντας.

Καλοκαιρινά πειράματα για παιδιά

Υπάρχουν πολλά πειράματα που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι και μάλιστα αξιοποιώντας υλικά που ήδη έχετε. Ένεκα καλοκαιριού, εμείς σας προτείνουμε πειράματα με πάγο και νερό που δεν θα διασκεδάσουν, αλλά και θα δροσίσουν τα παιδιά τις μέρες του καύσωνα που έρχονται.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

Πείραμα με παγάκια για παιδιά

Για αυτό το πολύ εύκολο πείραμα θα χρειαστείτε μόνο πέντε υλικά:

  • ένα άδειο ποτήρι γυάλινο
  • παγάκια (τρία με τέσσερα)
  • νερό
  • ένα κομμάτι σπάγκο
  • λίγο αλάτι

Τι να κάνετε:

Βάλτε τα παγάκια στο ποτήρι και προσθέστε λίγο νερό.

Κόψτε ένα κομμάτι σπάγκο, κρατήστε τη μία άκρη και την άλλη βάλτε την μέσα στο ποτήρι, τόσο ώστε να ακουμπήσει τα παγάκια. Τραβήξτε τον σπάγκο απαλά. Τι παρατηρείτε;

Στη συνέχεια βάλτε στο ποτήρι λίγο αλάτι. Ξαναβάλτε τον σπάγκο μέσα κρατώντας τη μία άκρη και με την άλλη να ακουμπάει στα παγάκια με το αλάτι. Κρατήστε τον έτσι για ένα λεπτό και έπειτα τραβήξτε τον απαλά προς τα πάνω. Τι παρατηρείτε αυτή τη φορά;

Το αλάτι θα κάνει τον σπάγκο να κολλήσει στα παγάκια και τραβώντας τον προς τα έξω, θα τραβήξετε και τα παγάκια μαζί.

Δείτε την εκτέλεση του πειράματος βήμα-βήμα και στο βίντεο που ακολουθεί.

Extra info για τα παιδιά: Ο πάγος είναι η στερεή μορφή του νερού το οποίο παγώνει στους 0 βαθμούς C και υπό κανονική ατμοσφαιρική πίεση. Ένα χαρακτηριστικό πάγου είναι ότι έχει μικρότερη πυκνότητα σε σχέση με τη ρευστή του μορφή, δηλαδή το νερό. Έτσι, ο πάγος επιπλέει στο νερό, ένα φαινόμενο που είναι πολύ σημαντικό για την περιβαλλοντική ισορροπία στη Γη.

Πειράματα με νερό για παιδιά

Τι επιπλέει στο νερό και τι όχι; Τι θα συμβεί εάν ρίξουμε κακάο σε ένα ποτήρι νερό και βουτήξουμε το δάχτυλό μας;

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πέντε πειράματα με νερό του μπαμπά Surgei, ιδανικά για τις μέρες με καύσωνα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved