STEM: Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών

STEM: Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι

STEM: Καλοκαιρινές δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών

Τι είναι η εκπαίδευση STEM;

Το ακρωνύμιο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ to 2001 και αναφερόταν στον ολοκληρωμένο και ενοποιημένο σχεδιασμό της διδασκαλίας των επιμέρους τομέων του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αυτό έγινε ταυτόχρονα με την κατάργηση του καθηγητοκεντρικού μοντέλου διδασκαλίας και την αντικατάστασή του από εκείνο που δίνει έμφαση στην ανακαλυπτική μέθοδο της γνώσης, στις ερευνητικές και διαθεματικές εργασίες και δραστηριότητες (STEM).

Σκοπός της εκπαίδευσης STEM είναι να συνδέσει τη μάθηση –θεωρητική γνώση- με την πραγματικότητα –πρακτική εφαρμογή. Οι παρακάτω δραστηριότητες πέρα από επιμορφωτικές, είναι και πολύ διασκεδαστικές για τα παιδιά, και αποτελούν έναν όμορφο τρόπος απασχόλησης τους θερινούς μήνες.

Πολύχρωμα λουλούδια

Το βάψιμο λουλουδιών είναι ένας διασκεδαστικός και όμορφος τρόπος για να διδάξετε τα παιδιά σας πληροφορίες για τα φυτά, και συγκεκριμένα τον τρόπο που το λουλούδι «πίνει» νερό.

Απλώς πάρτε μερικά φλιτζάνια και χρωστική τροφίμων, και πιέστε μερικές σταγόνες σε κάθε φλιτζάνι. Τοποθετήστε λευκά λουλούδια στο κάθε φλιτζάνι και περιμένετε μια ή δύο μέρες για να δείτε τα πολύχρωμα αποτελέσματα.

Ηφαίστεια πάγου

Ο πάγος κάνει πολλά περισσότερα από το να κρατά τα ποτά κρύα, ειδικά στον κόσμο STEM. Το έργο του παγοηφαιστείου είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό και εύκολο για τους γονείς, χάρη στη λίστα προμηθειών.

Θα χρειαστείτε χαρτοπετσέτες, μια μπάλα του γκολφ, μαγειρική σόδα, ξύδι, πλαστική μεμβράνη, ένα δίσκο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις το μείγμα χυθεί πάνω από τη μπάλα και παγώσει, θα δημιουργήσει ένα ηφαίστειο που θα «εκραγεί».

Παραλία σε ένα μπουκάλι

Μπορείτε να κλείσετε το καλοκαίρι σε ένα μπουκάλι. Απλώς φέρτε την παραλία στα παιδιά. Ή καλύτερα, μετατρέψτε τις διακοπές σε μαθησιακή εμπειρία.

Μια παραλία σε ένα μπουκάλι δημιουργεί ένα εκπληκτικό οπτικό βοήθημα για να μάθουν τα παιδιά για την θάλασσα. Το μόνο που θα χρειαστούν είναι άμμος, ένα μπουκάλι και μερικά κοχύλια από την παραλία.

Ηφαίστειο λεμονιού

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να φτιάξετε ένα ηφαίστειο DIY για να διδάξετε τις χημικές αντιδράσεις. Άλλο ο πάγος και άλλο τα λεμόνια. Γονείς, εμπιστευτείτε μας – αυτό το πείραμα είναι επίσης γρήγορο.

Απλώς πάρτε μερικά λεμόνια, μαγειρική σόδα, ένα τηγάνι ή δίσκο και μερικά μαχαίρια (με την επίβλεψη των γονέων) και ανακατέψτε το παρασκεύασμα σε ένα λεμόνι που έχει αφαιρεθεί το εσωτερικό του. Έτσι εύκολα θα έχετε ένα ηφαίστειο λεμονιού!

Οφέλη των παιχνιδιών STEM στα παιδιά

  • Μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα.
  • Μαθαίνουν να εστιάζουν την προσοχή τους.
  • Υπερβαίνουν τις προκλήσεις.
  • Μαθαίνουν να συνεργάζονται.
  • Μαθαίνουν να έχουν υπομονή.
  • Μαθαίνουν να συνδυάζουν διαφορετικές επιστήμες.
  • Αναπτύσσουν τις γνωστικές τους δεξιότητες.

Με πληροφορίες από: cafemom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved