Διασκεδαστικές μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας (vid)

  • Πότε είναι έτοιμο το παιδί να διδαχτεί τους αριθμούς;
  • Μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας
Διασκεδαστικές μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας (vid)

Πότε είναι έτοιμο το παιδί να διδαχτεί τους αριθμούς;

Ήδη από την ηλικία των 12 μηνών μπορείτε να ξεκινήσετε να δείχνετε και να μετράτε αντικείμενα που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του παιδιού όπως για παράδειγμα παιχνίδια ή και σημεία του σώματός τους (δύο ποδαράκια, μία κοιλίτσα κ.α.). Σταδιακά τα παιδιά εξοικειώνονται με αριθμούς και τους επαναλαμβάνουν όταν τους ακούνε ακόμα και σε ακολουθία, αν και στην ηλικία των δύο ετών για παράδειγμα ακόμα δεν έχουν κατανοήσει την ακριβή έννοιά τους. Αυτό γίνεται λίγο αργότερα, στην ηλικία των 3 με 4 όταν κατανοούν και την έννοια της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.

«Όπως και με το διάβασμα και την ομιλία, οι γονείς μπορούν να εισαγάγουν τη μαθηματική σκέψη από την αρχή. Η καταμέτρηση καθημερινών αντικειμένων (σκάλες, μπλοκ, σνακ) είναι μια διασκεδαστική αρχή. Μερικά νήπια μπορεί ακόμη και να επαναλάβουν μερικούς αριθμούς ή να απομνημονεύσουν μια ακολουθία αριθμών, αν και αυτό γίνεται συνήθως αυτόματα, χωρίς να κατανοούν πραγματικά τους αριθμούς ή την έννοια του μετρήματος. Μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, η ικανότητα των παιδιών να κατανοούν την πραγματική έννοια των αριθμών και τη μέτρηση βελτιώνεται σημαντικά. Τα περισσότερα παιδιά μετρούν μέχρι το δέκα, ή και περισσότερο, μέχρι την ηλικία των τεσσάρων. Οι παραλείψεις στη μέτρηση (1, 2, 3, 6...), ωστόσο, δεν είναι σπάνιες ακόμη και στο νηπιαγωγείο. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας, με ορισμένα παιδιά να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ορισμένες δεξιότητες από ό,τι για άλλες.» αναφέρει η Candace Lindemann, σύμβουλος εκπαίδευσης και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά.

Μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν την μαθηματική σκέψη πολύ συχνά στην καθημερινότητά τους και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να την ενισχύσετε.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πέντε διασκεδαστικά παιχνίδια που θα βοηθήσουν το παιδί να εξοικειωθεί με την αριθμητική. Θα χρειαστείτε υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι όπως χαρτόνια, χάρτινα ποτηράκια, ψαλίδι, μαρκαδόρους και χαρτιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved