Φρουτοσαλάτες: Τι προσφέρουν στον οργανισμό και γιατί να τις προτιμούμε;

Η μεγάλη ποικιλία καλοκαιρινών φρούτων κάνει τις φρουτοσαλάτες μία ιδανική καλοκαιρινή επιλογή για όλη την οικογένεια.

Φρουτοσαλάτες: Τι προσφέρουν στον οργανισμό και γιατί να τις προτιμούμε;

Με τον τρόπο αυτό μποροούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση των φρούτων το καλοκαίρι φτάνοντας πιο εύκολα τον ημερήσιο στόχο των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.

Ανάλογα με τα φρούτα που προσθέτουμε η φρουτοσαλάτα είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, Β, C και D.

Η επαρκής κατανάλωση αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για τη θωράκιση της υγείας και μειώνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα οφέλη για την υγεία που μας προσφέρουν οι φρουτοσαλάτες.

Υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Πέρα από τη βιταμίνη Α και C που είναι απαραίτητες για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας σύστημα, οι φρουτοσαλάτες είναι πλούσιες και σε άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή, το λυκοπένιο, οι τανίνες, οι κατεχίνες και οι ανθοκυανίνες.

froutosalates 1

Απώλεια βάρους

Οι φρουτοσαλάτες έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο κι επομένως μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό ενδιάμεσο σνακ αλλά και πρωινό ή ελαφρύ δείπνο. Επιπλέον λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες ενισχύουν τον κορεσμό και μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Ακόμη, οι φρουτοσαλάτες είναι πλούσιες σε νερό κα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Δερματική και οφθαλμική υγεία

Η περιεκτικότητα της φρουτοσαλάτας σε βιταμίνη C ενισχύει την υγεία του δέρματος, καθώς η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη λειτουργία της όρασης.

Γαστρεντερική υγεία

Η υψηλή περιεκτικότητα της φρουτοσαλάτας σε φυτικές ίνες ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος, αφού οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και απορροφούν νερό διευκολύνοντας τη διέλευση των κοπράνων από τον πεπτικό σωλήνα. Επιπλέον, οι φρουτοσαλάτες είναι μια εύπεπτη επιλογή που την καθιστά ιδανική για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Καρδιαγγειακή υγεία

Η φρουτοσαλάτα είναι χαμηλή σε χοληστερόλη που βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον είναι υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

froutosalates 2

Υπάρχουν μειονεκτήματα από την κατανάλωση της φρουτοσαλάτας;

  • Η υπερβολική κατανάλωση φρουτοσαλάτας μπορεί να προκαλέσει διάρροια και ειδικά σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φρούτων σε φρουκτόζη αλλά και φυτικές ίνες.
  • Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και τα σμέουρα είναι πλούσια σε οξέα και μπορεί να εντείνουν τις πεπτικές ενοχλήσεις σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γαστρίτιδα. Αν έχετε ευαισθησία στα παραπάνω, είναι καλό να αποφεύγετε την προσθήκη τους στη φρουτοσαλάτα.

Συμπερασματικά, οι φρουτοσαλάτες μπορεί να αποτελέσουν ιδανική επιλογή στο πρωινό, στο δείπνο, ως ενδιάμεσο snack αλλά και ως επιδόρπιο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή σπόρους ή ακόμα και μερικές κουταλιές γιαούρτι. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αφού η πρωτεΐνη και το λίπος από το γιαούρτι και τους ξηρούς καρπούς καθυστερούν την απορρόφηση των σακχάρων των φρούτων.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved