Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, επηρεάζει μεγάλο ποσοστό των μέλλουσων μαμάδων και μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Η κυριότερη αιτία για τη δυσκοιλιότητα κατά την περίοδο αυτή είναι η παραγωγή της προγεστερόνης, μίας ορμόνης που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Η ορμόνη αυτή προκαλεί χαλάρωση στους μύες του εντέρου με αποτέλεσμα η διέλευση της τροφής από το γαστρεντερικό σωλήνα να καθυστερεί προκαλώντας πολλές φορές δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η χρήση συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να εντείνουν το φαινόμενο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας;

Αν παρατηρήσετε μειωμένη συχνότητα των κενώσεων, σκληρά κόπρανα που διέρχονται με δυσκολία από τον γαστρεντερικό σωλήνα, κοιλιακό πόνο και φούσκωμα είναι καλό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας έτσι ώστε να τεθεί η διάγνωση της δυσκοιλιότητας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών (20-35g ημερησίως) καθώς οι φυτικές ίνες απορροφούν νερό κατά το πέρασμά τους από το έντερο οδηγούν στη δημιουργία πιο μαλακών κοπράνων και σε πιο εύκολες κενώσεις. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα (π.χ. ακτινίδια, αχλάδια, δαμάσκηνα), τα λαχανικά (π.χ. φασολάκια, μπρόκολο), τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
  • Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε σορβιτόλη. Η σορβιτόλη είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στα φρούτα και δρα ως φυσικό καθαρκτικό. Φρούτα όπως τα μήλα, τα βερύκοκα, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα και τα αχλάδια είναι πλούσια σε σορβιτόλη.
  • Καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε από την επαρκή ενυδάτωση. Είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον 1,5 L υγρών ημερησίως κυρίως μέσω του νερού και λιγότερο των χυμών και του καφέ.
  • Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Το είδος και η διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να προσαρμόζονται σύμφωνα με τις ανάγκες και την πορεία της κάθε εγκυμοσύνης.
  • Μην αναβάλλετε την κένωση. Προγραμματίστε να επισκέπτεστε την τουλέτα μετά το πρωινό γεύμα που η τάση προς αφόδευση είναι εντονότερη.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved