Παιδική δυσκοιλιότητα: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Παιδική δυσκοιλιότητα: Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το συχνό αυτό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας;

Παιδική δυσκοιλιότητα: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Κι όμως, ενώ πιστεύατε ότι η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνο οι ενήλικες, συνειδητοποιήσατε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να ενεργηθεί κανονικά. Πράγματι, έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από το 3% των παιδιών μέχρι τεσσάρων χρονών έχουν επισκεφθεί τον παιδίατρό τους με το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που, μάλιστα, έχει εμφανιστεί και σε περιπτώσεις πριν τον 6ο μήνα του μωρού.

Ενώ δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για την δυσκοιλιότητα, αυτή μπορεί να ορίζεται τόσο με την συχνότητα της επίσκεψης στην τουαλέτα όσο και με τον πόνο της επίσκεψης ή τα σκληρά και μικρά κόπρανα.

b93864b3a11e6dd3d6e9084830c0148b

Συνήθως, η παιδική δυσκοιλιότητα προκαλείται λόγω της χαμηλής σε φυτικές ίνες διατροφής τους σε συνδυασμό με την μεγάλη πρόσληψη λιπαρών ουσιών. Τροφές όπως το γάλα και εν γένει τα γαλακτοκομικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν στην δυσκοιλιότητα που μπορεί να αποφευχθεί με τους εξής τρόπους:

  1. Αύξηση των υγρών που λαμβάνει το παιδί καθημερινά όπως νερό και από άλλες πηγές όπως φρούτα (μήλα και αχλάδια, χυμοί, δαμάσκηνου εάν είναι δυνατόν)
  2. Αύξηση του περιεχομένου της διατροφής του παιδιού σε φυτικές ίνες και πίτουρο
  3. Μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων φρούτων μαζί με τη φλούδα τους (μήλα, αχλάδια, σταφύλια) και φρούτων με ψηλή περιεκτικότητα σε νερό (καρπούζι, πεπόνι)
  4. Ωμά λαχανικά (σέλινο, μαρούλι, ντομάτες, αγγούρι) και όσπρια
  5. Ένταξη της γυμναστικής σε εβδομαδιαία βάση
  6. Ρόφημα χαμομηλιού με μια κουταλιά μέλι

Αν το πρόβλημα επίμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved