Πώς θα απολαύσουμε το φαγητό κατά την περίοδο των εορτών διατηρώντας την ευεξία μας;

Αναρωτιέστε πώς θα «επιβιώσετε» διατροφικά και φέτος από τα εορταστικά πάρτυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα απολαύσουμε το φαγητό κατά την περίοδο των εορτών διατηρώντας την ευεξία μας;

Αισθάνεστε δυσπεψία και φούσκωμα μετά την υπερκατανάλωση φαγητού στα εορταστικά δείπνα; Η αλήθεια είναι πως η περίοδος των εορτών είναι μια καλή ευκαιρία να διασκεδάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά παράλληλα μπορεί να διαταράξει το βάρος και την ευεξία μας. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να απολαύσετε το φαγητό χωρίς ενοχές κι ενοχλήσεις.

Ξεκινήστε με ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό

Είναι συνήθης πρακτική πολλών να μειώνουν τη διατροφική τους πρόσληψη παραλείποντας το πρωινό όταν μέσα στην ημέρα θα ακολουθήσει κάποιο εορταστικό γεύμα ή δείπνο. Ωστόσο, η πρακτική αυτή είναι λανθασμένη καθώς η πτώση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μας κάνει να πεινάμε περισσότερο με αποτέλεσμα να φάμε περισσότερο κατά το κυρίως γεύμα. Έτσι λοιπόν μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας όπως πάντα με ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό, όπως για παράδειγμα γιαούρτι με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα, που θα σας χορτάσει και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου για αρκετή ώρα.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Η καλή ενυδάτωση παίζει ρόλο κλειδί για την ευεξία μας και ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο που η κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγαλύτερη και συχνότερη. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ έχει διουρητική δράση και η καλή ενυδάτωση τόσο πριν όσο και μετά την κατανάλωσή του είναι απαραίτητη. Το κύριο μέσο ενυδάτωσής σας θα πρέπει να είναι το νερό, ωστόσο τα αφεψήματα είναι επίσης μια καλή επιλογή αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Επιλέγετε υγιεινά snacks

Άλλο ένα συχνό λάθος στη διατροφική μας συμπεριφορά είναι η παράλειψη των ενδιάμεσων snacks σε μία προσπάθεια να μειώσουμε τη θερμιδική μας πρόσληψη κατά την περίοδο των εορτών. Ωστόσο, είναι καλό να αντιληφθούμε ότι η παράλειψη των snacks και πάλι θα οδηγήσει σε κατανάλωση περισσότερου σε ποσότητα και χαμηλότερης ποιότητας φαγητού αφού θα πεινάμε περισσότερο. Έτσι λοιπόν, ακόμα κι αν ξέρετε ότι πρόκειται να ακολουθήσει ένα εορταστικό γεύμα, καλό είναι να καταναλώσετε το ενδιάμεσο snack σας όπως συνηθίζετε και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Κάνετε προσεκτικές επιλογές στον μπουφέ

Ο μπουφές σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτυ μπορεί να είναι άκρως δελεαστικός, ωστόσο η υπερκατανάλωση των εδεσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα φουσκώματος και δυσπεψίας, ενώ σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, όπως το αλκοόλ και τα γλυκά, να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους μας. Αν δε θέλετε να παρασυρθείτε, γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά, επιλέξτε τα εδέσματα που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερους υδατάνθρακες και αποφύγετε να δοκιμάσετε λίγο από όλα. Μην ξεχνάτε ότι άλλωστε σίγουρα θα επακολουθήσει κάποιο γλυκό και άφθονο αλκοόλ που ενισχύσει κατά πολύ τη θερμιδική σας πρόσληψη. Αποφύγετε επίσης να γεμίσετε το πιάτο σας για δεύτερη φορά.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ

Όπως γνωρίζουμε το αλκοόλ μας παρέχει κατά κύριο λόγο κενές θερμίδες, δηλαδή ενέργεια χωρίς θρεπτικά συστατικά. Η αποφυγή ωστόσο κατανάλωσης φαγητού για να μπορέσουμε να πιούμε περισσότερο είναι λανθασμένη τακτική, καθώς θα έχει δυσάρεστες συνέπειες αργότερα. Συνδυάστε λοιπόν κατά προτίμηση την κατανάλωση αλκοόλ με το φαγητό σας και προσπαθήστε να το εναλλάσσετε με την κατανάλωση νερού.

Ακολουθήστε το πρόγραμμά σας κανονικά την επόμενη μέρα

Ακόμα κι αν έχετε υπαρκαταναλώσει φαγητό και ποτό την προηγούμενη ημέρα μην απέχετε από το ισορροπημένο πλάνο που ακολουθείτε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Ξεκινήστε με το πρωινό σας και τηρείτε τα ενδιάμεσα και κυρίως γευματά σας κάνοντας υγιεινές επιλογές με ποικιλία θρετπικών συστατικών. Μην ξεχνάτε επίσης τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της ευεξίας σας ακόμα και αυτην την περίοδο.

Καλές Γιορτές!

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved