Παιδί και διατροφή: Πηγές πρωτεΐνης για μικρούς αθλητές (vid)

Σημαντικός για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών ο σωστός συνδυασμός διατροφής και άθλησης.

Παιδί και διατροφή: Πηγές πρωτεΐνης για μικρούς αθλητές (vid)

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικό μέρος της ανάπτυξης των παιδιών. Ειδικά αν βρίσκονται στην περίοδο της εφηβείας και ταυτόχρονα ασχολούνται με κάποιο άθλημα.

Ένα από τα βασικά μέρη της σωστής διατροφής είναι και η λήψη των απαραίτητων πρωτεϊνών από διάφορες τροφές. Οι πρωτεΐνες εκτελούν πολλές διαφορετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα, το οποίο τις χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, είναι δομικά συστατικά των μυών, είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την υγεία των κυττάρων, χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό ενζύμων, ορμονών, αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, αιμοσφαιρίνης κ.ά.

Ιδιαίτερα οι νεαροί αθλητές έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες αυξημένες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Σε συνεργασία με τον παιδίατρο σας μπορείτε να καταρτήσετε ένα ημερήσιο διαιτολόγιο με την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης που θα πρέπει να καταναλώνει το παιδί μέσω διάφορων υγιεινών τροφών.

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι: ψάρι, κρέας, αυγά, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως αλλά και όσπρια, αμύγδαλα, μπρόκολο, τόνος, γιαούρτι, κινόα κ.ά.

Αυγά: Ένα αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο αποτελεί μία πολύ καλή και χαμηλή σε λιπαρά επιλογή. Ειδικότερα ένα στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα περιέχει 53 γραμμάρια πρωτεΐνης και καλό είναι να περιέχεται στο διαιτολόγιο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Γάλα / γαλακτοκομικά/ γιαούρτι: Εκτός από πηγές πρωτεΐνης είναι και πηγές ασβεστίου που βοηθούν στο σχηματισμό γερών οστών και μυϊκού συστήματος. Το γιαούρτι ειδικότερα περιέχει «καλά» βακτήρια που προφυλάσσουν τον οργανισμό από τα παθογόνα.

Ψάρια /τόνος: Όλα τα ψάρια έχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες όπως είναι οι πρωτεΐνες αλλά και τα ω-3 λιπαρά οξέα όπως είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος. Ο τόνος ειδικότερα είναι ένα ψάρι πολύ χαμηλό σε λίπος. Προσθέστε βραστό ή ψητό ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στο διαιτολόγιο του αθλητή.

proteini 2

Πρωτεΐνη is fun!

Η λήψη πρωτεΐνης μπορεί να γίνει με... ευχάριστο τρόπο για τα παιδιά. Ένα cheeseburger, που περιλαμβάνει κρέας και τυρί είναι ένα από τα αγαπημένα των παιδιών και μια επιλογή υψηλής πρωτεΐνης. Υπάρχουν πολλές άλλες απλές λύσεις που συνδυάζουν περισσότερα από ένα πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα που τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν.

Μπορείτε λοιπόν να τους ετοιμάσετε:

Σάντουιτς με τυρί στη σχάρα

Ομελέτα με τυρί

Σάντουιτς με τόνο

Μπέργκερ λαχανικών

Σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα

Ζυμαρικά με κοτόπουλο ή γαλοπούλα

Κεφτεδάκια με ζυμαρικά ή σούπα

Burrito με φασόλια και τυρί

Πίτσα με τυρί

Ή ένα γευστικό milkshake για μετά την προπόνηση!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved