Βρεφική διατροφή: Ποιο γάλα είναι κατάλληλο για το μωρό;

Η σίτιση των βρεφών τους πρώτους μήνες της ζωής τους γίνεται αποκλειστικά με γάλα.

Βρεφική διατροφή: Ποιο γάλα είναι κατάλληλο για το μωρό;

Το μητρικό είναι μακράν το καλύτερο, από κάθε άποψη, γάλα που θα μπορούσατε να δώσετε στο μωρό σας. Όλα τα συστατικά βρίσκονται στην κατάλληλη μορφή και αναλογία.

Οι γυναίκες που δυσκολεύονται παρ’ όλα αυτά να θηλάσουν πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

  • Το νωπό γάλα αγελάδας είναι ακατάλληλο για τα βρέφη κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
  • Η σίτιση των βρεφών γίνεται αποκλειστικά με τροποποιημένο γάλα αγελάδας 1ης βρεφικής ηλικίας. Η τροποποίηση περιλαμβάνει τη θερμική ή άλλη επεξεργασία της πρωτεΐνης, την αντικατάσταση του λίπους με λιπίδια φυτικής προέλευσης, την αντικατάσταση μέρους της λακτόζης με άλλους δισακχαρίτες, τον εμπλουτισμό του γάλακτος με σίδηρο και βιταμίνες, καθώς και τη ρύθμιση του νεφρικού του φορτίου

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής, για να ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στον προορισμό τους τα τυποποιημένα σκευάσματα βρεφικού γάλακτος που βασίζονται στο γάλα της αγελάδας, πρέπει να συμμορφώνονται ως προς τη σύστασή τους με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στα χαρακτηριστικά των βρεφικών γαλάτων.

milk

Οι παραπάνω οδηγίες μεταξύ των άλλων προβλέπουν δύο κατηγορίες βρεφικών γαλάτων:

  • τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας (starter formυla), που αποτελούν την υγρή τροφή του βρέφους κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής.
  • τα γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας ( Follow-on formυla), που αποτελούν την υγρή τροφή του βρέφους μετά τον απογαλακτισμό.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες διατίθενται γάλατα 1ης ή 2ης βρεφικής ηλικίας εμπλουτισμένα με ευεργετικά συστατικά, όπως είναι τα LCPUFA’s, τα νουκλεοτίδια, τα πρεβιοτικά (GOS/FOS) και τα προβιοτικά (Bifidυs lactis).

Κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών της ζωής οι ανάγκες του βρέφους καλύπτονται αποκλειστικά από το μητρικό θηλασμό ή από το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας. Άλλα υγρά ή ροφήματα που μπορούν περιστασιακά να χορηγηθούν στο βρέφος αυτής της ηλικίας, μπορεί να είναι το νερό ή ροφήματα με βάση αφεψήματα.
Κατά την περίοδο του απογαλακτισμού, το γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας παραμένει σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για το βρέφος.

Η ποσότητα γάλακτος που χορηγείται στο βρέφος μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής υπολογίζεται έτσι ώστε να καλύπτει περίπου ποσοστό 40% των ενεργειακών αναγκών του (τουλάχιστον 500ml ημερησίως).

Διαβάστε επίσης

Διατροφή παιδιού από 1 έως 2 ετών: Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο παιδί σας
Διατροφή και ανάπτυξη μωρού: Πρέπει πιέζουμε το παιδί να φάει ή όχι;
Διατροφή βρέφους: Τι πρέπει να τρώει ένα μωρό 0 έως 12 μηνών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved