5 ιδέες για υγιεινό σπιτικό παγωτό
Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα σπιτικό παγωτό με απλά υλικά.

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για παγωτό , αλλά τα έτοιμα προϊόντα συχνά περιέχουν πολλή ζάχαρη, κακής ποιότητας λιπαρά, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα.
Ευτυχώς, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σπιτικό παγωτό με απλά υλικά, προσαρμοσμένο στις δικές σας διατροφικές ανάγκες.
Δείτε παρακάτω 5 ιδέες για υγιεινό σπιτικό παγωτό μαζί με τα διατροφικά τους οφέλη που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Μπορούμε να τρώμε παγωτό κάθε μέρα;

Παγωτό μπανάνα
Υλικά: 2 ώριμες μπανάνες (κατεψυγμένες), 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο (προαιρετικά), 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση: Χτυπήστε τις κατεψυγμένες μπανάνες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρεμώδεις. Προσθέστε φυστικοβούτυρο και βανίλια για έξτρα γεύση. Σερβίρεται αμέσως ή φυλάσσεται στην κατάψυξη.
Οφέλη:
- Πλούσιο σε κάλιο, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Περιέχει φυτικές ίνες, που ενισχύουν την πέψη.
- Είναι γλυκό λόγω των φυσικών σακχάρων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Τα παιδιά ζητούν παγωτό καθημερινά - Τι πρέπει να κάνουμε;
Παγωτό γιαούρτι με μούρα
Υλικά: 1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 φλ. κατεψυγμένα μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα κ.λπ.), 1-2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
Εκτέλεση: Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.
Οφέλη:
- Έχει ψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και προβιοτικά από το γιαούρτι.
- Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. ανθοκυανίνες) που προστατεύουν τα κύτταρα.
- Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
.jpg?t=YPsWDcCQ-7u9TqjpLbxmmw)
Σπιτικά παγωτίνια με στραγγιστό γιαούρτι, μούρα και μέλι
Παγωτό μάνγκο-καρύδα
Υλικά: 2 φλ. κατεψυγμένο μάνγκο, 1/2 φλ. γάλα καρύδας, 1 κ.σ. χυμός λάιμ
Εκτέλεση: Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν κρέμα. Απολαύστε αμέσως ή φυλάξτε το στην κατάψυξη.
Οφέλη:
- Το μάνγκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και β-καροτένιο.
- Είναι ιδανικό για vegan και χωρίς λακτόζη διατροφή.
Παγωτό κακάο-αβοκάντο
Υλικά: 1 ώριμο αβοκάντο, 2 κ.σ. κακάο άγλυκο, 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, 1/2 φλ. γάλα αμυγδάλου
Εκτέλεση: Πολτοποίηστε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Βάλτε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.
Οφέλη:
- Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.
- Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
- Χαμηλό σε ζάχαρη, με καλά λιπαρά που αυξάνουν τον κορεσμό.
Από την κλασική βανίλια στο vegan παγωτό mango: 7 πανεύκολες συνταγές για σπιτικό παγωτό

Παγωτό φράουλα με βασιλικό
Υλικά: 2 φλ. φράουλες (κατεψυγμένες), 1/2 φλ. γιαούρτι, 1-2 φύλλα βασιλικού, 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση: Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 1-2 ώρες.
Οφέλη:
- Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.
- Ο βασιλικός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προσθέτει άρωμα χωρίς θερμίδες.
- Το γιαούρτι ενισχύει την εντερική υγεία.
Extra tips για τέλειο σπιτικό παγωτό:
- Χρησιμοποιήστε ώριμα φρούτα για φυσική γλυκύτητα.
- Αν θέλετε πιο παγωμένη υφή, αφήστε το μείγμα στην κατάψυξη για 2-3 ώρες και ανακατέψτε ανά διαστήματα.
- Πειραματιστείτε με μπαχαρικά όπως κανέλα, κάρδαμο ή τζίντζερ για έξτρα γεύση.
Σπιτικό παγωτό σοκολάτα με μόνο 3 υλικά (βίντεο)
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com