Φρούτα vs Παγωτό: Τι να επιλέξουμε για τα παιδιά;

Το καλοκαίρι είναι εδώ και το παγωτό είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των καλοκαιρινών γλυκών.

Φρούτα vs Παγωτό: Τι να επιλέξουμε για τα παιδιά;

Καθώς το παγωτό αποτελεί αγαπημένο γλυκό των παιδιών το καλοκαίρι πολύ συχνά θέλουν να το καταναλώνουν καθημερινά παραμερίζοντας τα φρούτα από τη διατροφή τους. Τί πρέπει λοιπόν να προτιμάμε για τα παιδιά και πόσο συχνά;

Ας δούμε πρώτα τί προσφέρουν τα φρούτα και το παγωτό στα παιδιά:

  • Τα φρούτα αποτελούν υψηλή πηγή υδατανθράκων με τη μορφή απλών σακχάρων αλλά και φυτικών ινών. Επιπλέον είναι σημαντική πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αντιοξειδωτικών συστατικών. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων σε νερό που είναι απαραίτητο για την καλή ενυδάτωση των παιδιών και ιδιαίτερα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Ένα μικρού μεγέθους φρούτο αποδίδει περίπου 60-80 θερμίδες.
  • Το παγωτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας λόγω του γάλακτος που είναι το βασικό του συστατικό. Επίσης είναι καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητου στοιχείου για το χτίσιμο δυνατών οστών και δοντιών. Επιπρόσθετα, παρέχει σημαντικές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και βιταμίνες, όπως η Α και D. Ωστόσο, είναι πλούσιο σε ζάχαρη αλλά και κορεσμένο λίπος λόγω του γάλακτος, των αυγών και της κρέμας γάλακτος που μπορεί να περιέχει. Η περιεκτικότητα του παγωτού σε θερμίδες μπορεί να κυμαίνεται από 80-350 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και ανάλογα με τα συστατικά του. Αν το παγωτό περιέχει κομμάτια σοκολάτας, ξηρών καρπών, καραμέλας τότε η θερμιδική του περιεκτικότητα αυξάνεται.

Έτσι λοιπόν οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα φρούτα δεν μπορούν να προσληφθούν από το παγωτό, ενώ επιπλέον το παγωτό είναι πολύ πιο πλούσιο σε θερμίδες, λίπος, ζάχαρη και συντηρητικά αν πρόκειται για παγωτό του εμπορίου.

paidia kai frouta

Τι μπορούμε να κάνουμε αν τα παιδιά ζητούν καθημερινά παγωτό;

Αυτό είναι και το πιθανότερο να συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα η υπερκατανάλωση παγωτού να οδηγήσει πιθανόν σε αύξηση βάρους.

Επιπλέον, είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα παιδιά να προτιμούν το παγωτό σαν ενδιάμεσο snack αντί για το φρούτο με αποτελέσμα η κατανάλωση φρούτων να μειώνεται. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι να διατηρήσουμε μία ισορροπία χωρίς να στερούμε το αγαπημένο παγωτό από τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Δείτε παρακάτω:

  • Συμφωνήστε με τα παιδιά πόσες φορές την εβδομάδα θα τρώνε παγωτό. Με αυτόν τρόπο τα παιδιά δε θα στερούνται το παγωτό και ταυτόχρονα θα αποφεύγετε τις διαμάχες. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση σε 2-3 φορές ανά εβδομάδα.
  • Προσέχετε το μέγεθος της μερίδας και αποφύγετε τη γαρνιτούρα. Η μερίδα για το παγωτό ορίζεται ως ½ φλιτζάνι και περιέχει περίπου κατά μέσο όρο 250 θερμίδες ανάλογα φυσικά με το είδος και τη σύσταση του παγωτού. Οι ξηροί καρποί, το σιρόπι, η τρούφα και άλλες γαρνιτούρες μπορούν εύκολα να αυξήσουν τη θερμιδική περιεκτικότητα του παγωτού ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Σε περίπτωση που τα παιδιά θέλουν οπωσδήποτε γαρνιτούρα, καλό θα ήταν να μειώσετε τη μερίδα του παγωτού έτσι ώστε η θερμιδική περιεκτικότητα του παγωτού να διατηρηθεί στα ενδεδειγμένα πλαίσια.
  • Διαβάστε τη διατροφική ετικέτα των παγωτών του εμπορίου. Αποφύγετε εκείνα με τεχνητά χρώματα και άλλα συντηρητικά τα οποία δεν αναγνωρίζετε. Αν τα παιδιά το προτιμούν μπορείτε να επιλέξετε εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Παρασκευάστε το δικό σας σπιτικό παγωτό. Η παρασκευή παγωτού θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε να συστατικά που προσθέτετε κάνοντας καλύτερες επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε γάλα χαμηλών λιπαρών, λιγότερη ζάχαρη και φυσικά κανένα συντηρητικό!
  • Μην ξεχνάτε το στόχο των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως! Αν το παγωτό αντικαθιστά τα φρούτα ως ενδιάμεσo snack τότε είναι πιθανό τα παιδιά να μη φτάνουν τον ημερήσιο στόχο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να θέτουμε όρια στην κατανάλωση του παγωτού.
  • · Χρησιμοποιήστε τα φρούτα ως βάση για σπιτικό παγωτό και γρανίτες! Κόβετε σε λεπτές φέτες μπανάνες, φράουλες, ροδάκινα και άλλα αγαπημένα φρούτα των παιδιών και τα τοποθετείτε στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα του παγωτού, αφήνετε τα φρούτα να ξεπαγώσουν για 3-4 λεπτά και τα χτυπάτε στο blender με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή λίγο γάλα μέχρι να αποκτήσει το μίγμα την υφή του παγωτού. Έτσι τα παιδιά μπορούν να απολαμβάνουν ένα υγιεινό snack ικανοποιώντας την επιθυμία τους για παγωτό αλλά απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και τα οφέλη των φρούτων.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved