Εγκυμοσύνη & διατροφή: Πώς ένα τρόφιμο μπορεί να προστατεύσει το παιδί σας από αλλεργίες
Αυτό το εκπληκτικό σνακ εγκυμοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας του μωρού σας- Ιδού τι πρέπει να ξέρετε
Αν σας τραβάει το αβοκάντο, δεν ενισχύετε μόνο τον οργανισμό σας με υγιή λιπαρά – ίσως ταυτόχρονα ενδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο.
Αγαπημένο γουακαμόλε - αυτά είναι σπουδαία νέα για τις απανταχού έγκυες μαμάδες. Αν λαχταράτε αβοκάντο , δεν ικανοποιείτε μόνο την όρεξή σας με υγιεινά λιπαρά – ενδέχεται ταυτόχρονα να ενισχύετε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας κατά την εγκυμοσύνη, χάρη σε αυτή την υπερτροφή της προγεννητικής διατροφής.
Εγκυμοσύνη και διατροφή: 5+1 οφέλη του αβοκάντο
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pediatric Research διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αβοκάντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του μωρού σας να αναπτύξει τροφικές αλλεργίες μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Και όχι, δεν πρόκειται για κάποια τάση ευεξίας - πρόκειται για πραγματική επιστήμη που υποστηρίζεται από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη κοόρτης σε 2.272 έγκυες συμμετέχουσες.

Τι διαπίστωσε η μελέτη
Οι έγκυες συμμετέχουσες που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα αβοκάντο κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του τρίτου τριμήνου είχαν 43,6% χαμηλότερες πιθανότητες να αναφέρουν τροφικές αλλεργίες στον πρώτο χρόνο του παιδιού τους. Τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την υγεία, όπως το κάπνισμα, η διατροφή, ο δείκτης μάζας σώματος και ο θηλασμός.
Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που συνδέει άμεσα την πρόσληψη αβοκάντο με χαμηλότερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας στα βρέφη - και θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για την προγεννητική διατροφή.
«Το πιθανό όφελος του αβοκάντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εξηγείται από διάφορους μηχανισμούς σε επίπεδο θρεπτικών συστατικών», έγραψαν οι ερευνητές.
Ας το αναλύσουμε αυτό.

Πώς θα μπορούσε το αβοκάντο να βοηθήσει στην πρόληψη των τροφικών αλλεργιών;
Γνωρίζουμε ότι αυτό που τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού σας. Αυτή η έννοια -η λεγόμενη μητρική έκθεση- υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας συμβάλλουν στη διαμόρφωση του εντερικού μικροβιώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας, ακόμη και πριν από τη γέννηση.
Τα αβοκάντο διαθέτουν μια μοναδική τριάδα θρεπτικών συστατικών που μπορεί να συνεργάζονται για να μειώσουν τον κίνδυνο τροφικής αλλεργίας:
Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος:
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθούν στην υποστήριξη του υγιούς προγραμματισμού του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Σύμφωνα με το NIH, η υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αλλεργίας στα παιδιά.
Διατροφικές ίνες:
Ένα αβοκάντο έχει πάνω από 9 γραμμάρια φυτικών ινών, τα οποία είναι εξαιρετικά νέα τόσο για την πέψη όσο και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη θρέψη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, οδηγώντας στην παραγωγή λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας -μορίων που πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από αλλεργικές αντιδράσεις αργότερα στη ζωή.
Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως αβοκάντο κάθε μέρα
Πώς βοηθάει
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά του αβοκάντο (όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος), οι φυτικές ίνες και τα υγιεινά λιπαρά μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμβρυϊκού ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής, θέτοντας τα θεμέλια για την πρόληψη των αλλεργιών. Οι φυτικές ίνες, ειδικότερα, υποστηρίζουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργίας.

Γιατί αυτό έχει σημασία τώρα περισσότερο από ποτέ
Οι τροφικές αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση - δεν είναι απλώς ενοχλητικές - μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Σύμφωνα με το CDC, οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά αυξήθηκαν κατά 50% μεταξύ 1997 και 2011 και σήμερα, 2 στα 5 παιδιά στέλνονται στα επείγοντα περιστατικά για αντιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργίες κάθε χρόνο.
Ενώ πολλές στρατηγικές πρόληψης των αλλεργιών επικεντρώνονται στην εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών νωρίς στη βρεφική ηλικία (όπως τα φιστίκια ή τα αυγά), η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι ίσως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας - επειδή η πρόληψη μπορεί να ξεκινήσει ακόμη νωρίτερα: από τη μήτρα.
Θα πρέπει λοιπόν να τρώτε περισσότερο αβοκάντο;
Αν είστε έγκυος και το αβοκάντο σας αρέσει, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα μειονέκτημα στο να το προσθέσετε στη διατροφή σας. Είναι πυκνό σε θρεπτικά συστατικά, φυσικά χαμηλό σε ζάχαρη και πλούσιο σε φυλλικό οξύ - μια άλλη κρίσιμη βιταμίνη για την ανάπτυξη του εμβρύου. Φυσικά, πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας.
7 λόγοι για τους οποίους τα αβοκάντο είναι ευεργετικά για τα παιδιά (και τους μεγάλους)

Συμβουλές επαγγελματιών: Αβοκάντο - Νόστιμοι τρόποι για να τρυπώσετε περισσότερο αβοκάντο
- Τοστ αβοκάντο με σπόρους κάνναβης ή νιφάδες τσίλι
- Πράσινα smoothies με αβοκάντο, σπανάκι, μπανάνα και γιαούρτι
- Γεμιστά μισά αβοκάντο με ρεβίθια ή τονοσαλάτα
- Μους σοκολάτας αβοκάντο (ναι, πραγματικά - είναι φανταστική!)
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση μεταξύ αβοκάντο και πρόληψης τροφικών αλλεργιών, η μελέτη αυτή ενισχύει τα ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η διατροφή κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του παιδιού σας σε βάθος χρόνου.
Διεθνής Ημέρα Αβοκάντο: Γιορτάστε το πιο trendy φρούτο της φύσης με τις 3 αυτές συνταγές
Γι’ αυτό, απολαύστε χωρίς τύψεις μια επιπλέον κουταλιά αβοκάντο! Δεν φροντίζετε μόνο τον εαυτό σας — βάζετε τα θεμέλια για ένα πιο υγιές ξεκίνημα στη ζωή του παιδιού σας.
πηγή: mother.ly