Πώς θα φτιάξουμε ένα ισορροπημένο πιάτο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το φαγητό στο γιορτινό τραπέζι χωρίς υπερβολές.
Η περίοδος των γιορτών είναι συνώνυμη με τις γιορτινές συγκεντρώσεις και το άφθονο φαγητό. Με λίγο προσεκτικό σχεδιασμό, μπορείτε να απολαύσετε τις γαστρονομικές απολαύσεις χωρίς περιττές υπερβολές.
Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι (και σε όσα ακόμα ακολουθήσουν μετά την Πρωτοχρονιά).
Η διατροφή μας στα γιορτινά γεύματα της Πρωτοχρονιάς
Μη μένετε νηστικοί μέχρι τα γιορτινά τραπέζια
Πριν ξεκινήσετε για ένα τραπέζι, επιλέξτε ένα ελαφρύ, θρεπτικό γεύμα ή σνακ. Αυτό βοηθάει στον περιορισμό της υπερβολικής πείνας, μειώνοντας τον πειρασμό να υπερκαταναλώσετε φαγητό αργότερα. Επιλέξτε κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, όπως ένα γιαούρτι με φρούτα ή μια μικρή σαλάτα με άπαχη πρωτεΐνη.
Εξετάστε τις επιλογές που έχετε στο τραπέζι
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε όλες τις επιλογές φαγητού πριν γεμίσετε το πιάτο σας. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε σκόπιμες επιλογές σχετικά με το τι θέλετε πραγματικά να φάτε, αντί να δοκιμάσετε τα πάντα. Επιλέξτε μια ποικιλία τροφών που θα σας προσφέρουν μια ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
Πώς μπορούμε να τρώμε ισορροπημένα και οικονομικά;
Ακολουθήστε τη μέθοδο του πιάτου
Για να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο πιάτο, γεμίστε το μισό με λαχανικά. Αυτά είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Γεμίστε το ένα τέταρτο του πιάτου σας με άπαχες πρωτεΐνες όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο. Το υπόλοιπο τέταρτο μπορεί να περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως ή αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες, ή ρύζι.
Παρακολουθήστε τις μερίδες σας
Ο έλεγχος της μερίδας είναι το κλειδί για να απολαμβάνετε τα γιορτινά φαγητά χωρίς να κάνετε υπερβολές. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα εάν υπάρχουν και ξεκινήστε με μέτριες μερίδες. Μπορείτε πάντα να επιστρέψετε για δεύτερη μερίδα, εάν εξακολουθείτε να πεινάτε.
Φάτε αργά απολαμβάνοντας το φαγητό
Αυτό όχι μόνο ενισχύει την απόλαυση του φαγητού, αλλά δίνει επίσης χρόνο στο σώμα σας να συνειδητοποιήσει πότε έχει χορτάσει. Συμμετέχετε σε συζήτησεις με τους συνδαιτημόνες σας δίνοντας περισσότερο χρόνο στο σώμα σας.
Επιλέξτε τα γλυκά προσεκτικά
Τα επιδόρπια είναι ένα από τα βασικά συστατικά των γιορτινών γευμάτων, αλλά μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες. Αντί να δοκιμάσετε κάθε επιδόρπιο, επιλέξτε ένα ή δύο που σας αρέσουν πραγματικά. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τα επιδόρπια για να απολαύσετε τη γεύση χωρίς να καταναλώσετε ολόκληρη μερίδα.
Πώς θα διαχειριστούμε τη συνεχή επιθυμία των παιδιών για Χριστουγεννιάτικα γλυκά;
Ενυδατωθείτε καλά
Πίνετε άφθονο νερό στα γιορτινά τραπέζια για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να ελέγξετε καλύτερα την όρεξή σας. Εάν πίνετε αλκοόλ, πίνετε νερό μεταξύ των ποτών για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες του αλκοόλ και να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων από τα ποτά.
Ισορροπήστε την απόλαυση με πιο υγιεινές επιλογές
Προσπαθήστε να εξισορροπήσετε τις πιο επιβαρυντικές λιχουδιές με πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, αν ξέρετε ότι θα έχετε ένα πλούσιο επιδόρπιο, επιλέξτε κάτι πιο ελαφρύ για το κυρίως πιάτο. Αυτή η ισορροπία θα σας βοηθά να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά χωρίς να νιώθετε στέρηση.
Ακούστε το σώμα σας
Δώστε προσοχή στο πώς νιώθει το σώμα σας κατά τη διάρκεια του γεύματος. Σταματήστε να τρώτε όταν είστε χορτάτοι και όχι φουσκωμένοι. Να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να πάρετε περισσεύματα φαγητού στο σπίτι για την επόμενη μέρα.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com