Συμβουλές διατροφής για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας κατά τη νηστεία της Μ.Εβδομάδας.

Ευσταθία Παπαδά
Συμβουλές διατροφής για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Bigstock

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά σήμερα και για πολλούς είναι αρχή της νηστείας πριν το Πάσχα σε περίπτωση που δεν ακολουθούν τη νηστεία καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Καθώς οι επιλογές διατροφής είναι πιο περιορισμένες λόγω του αποκλεισμού των ζωικών προϊόντων δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για να τραφείτε ισορροπημένα και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Προσθέστε τα θαλασσινά στη διατροφή σας

Τα θαλασσινά είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε την πρωτεϊνική σας πρόσληψη κατά την περίοδο της νηστείας που μπορεί να είναι μειωμένη λόγω της απουσίας των ζωικών προϊόντων. Επιπλέον τα θαλασσινά είναι καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Αν και το τηγάνισμα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους μαγειρέματος των θαλασσινών είναι καλύτερα να προτιμήσετε το ψήσιμο ή το βράσιμο.

nisteia.jpg

Πηγές φυτικών πρωτεϊνών

Συνδυάστε διάφορες πηγές φυτικών πρωτεϊνών για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Καθώς οι φυτικές πηγές πρωτεϊνών δεν προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα όπως οι ζωικές είναι σημαντικό να συνδυάζουμε διαφορετικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών. Όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια συνδυάζονται με το ρύζι, την κινόα ή το φαγόπυρο, ή με ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Μη βασίζεστε μόνο σε ζυμαρικά, ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα

Τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα κουλούρια και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα αποτελούν μία εύκολη και γρήγορη λύση για την περίοδο της νηστείας. Είναι σημαντικό ωστόσο να μη βασίζεστε μόνο σε αυτά για τα κυρίως γεύματά σας καθώς δε θα πετύχετε τον επιθυμητό κορεσμό με αποτέλεσμα να καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες. Συνδυάστε με πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών για να παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερες ώρες και προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Ποικιλία στη διατροφή σας

Διατηρήστε την ποικιλία στη διατροφή σας σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική μεσογειακή κουζίνα έχει πλήθος νηστίσιμων συνταγών με λαδερά, όσπρια, δημητριακά και θαλασσινά που μας εξασφαλίζει ποικιλία και γεύση ακόμα και την περίοδο της Σαρακοστής. Μπορείτε να δοκιμάσετε καινούργιες συνταγές ανάλογα με τα υλικά που έχετε κάθε μέρα διαθέσιμα.

Child Cooking With Their Mother In Kitchen

Συχνά γεύματα

Καταναλώνετε συχνά γεύματα ανάλογα με το αίσθημα πείνας . Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη διατροφική σας ρουτίνα και κατά την περίοδο της νηστείας και να καταναλώνετε τα γεύματά σας ανάλογα με τα σήματα πείνας και κορεσμού.

Μετά τη νηστεία η μετάβαση στην κρεατοφαγία θα πρέπει να γίνει σταδιακά καθώς μπορεί να είναι αρκετά επιβαρυντική για τον οργανισμό και ιδιαιτέρως αν έχετε νηστέψει καθ’όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση είναι ένας παραδοσιακός τρόπος να εντάξετε τα ζωϊκά προϊόντα στη διατροφή σας ομαλά. Αν η μαγειρίτσα δε σας αρέσει μπορείτε να προτιμήσετε ένα άλλο είδος σούπας χωρίς εντόσθια.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved