Τα παιδιά μπορούν να νηστεύουν;

Πότε μπορεί να νηστέψει το παιδί; 

Νίκη Παπανικολάου
Τα παιδιά μπορούν να νηστεύουν;
Bigstock

Η νηστεία της Σαρακοστής ξεκίνησε και αρκετοί γονείς αναρωτιούνται αν μπορούν να νηστέψουν τα παιδιά , κι αν ναι, από ποια ηλικία και για πόσο χρονικό διάστημα.

Μπορούν να νηστέψουν τα παιδιά;

Οι περισσότεροι επιστήμονες (παιδίατροι, διαιτολόγοι) συμφωνούν ότι η νηστεία είναι κατάλληλη για παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών κι εφόσον δεν συνυπάρχουν προβλήματα ανάπτυξης, διατροφικών ελλείψεων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός ενός πλάνου διατροφής με ποικιλία τροφών είναι απαραίτητος τόσο για το παιδί όσο και για όλη την οικογένεια.

paidi-frouta.jpg

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες. Φροντίστε λοιπόν να μη λείπουν από την καθημερινή διατροφή των παιδιών, ειδικά την περίοδο της νηστείας.

Πρωτεΐνη

Λόγω αποχής από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η πρόσληψη πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι πολύ χαμηλή για αυτό θα πρέπει να συνδυάζετε φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα όσπρια με τα δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, φασόλια με κριθαράκι κ.ο.κ).

Ασβέστιο

Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση σε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά. Πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι το μπρόκολο, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, τα όσπρια, ο χαλβάς.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά αποτελούν πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Αποφύγετε ωστόσο το τηγάνισμα για να μην αυξάνετε το περιεχόμενό τους σε λιπαρά και θερμίδες.

1656109797962-912872961-paidi-nisteia-3.jpg

Σίδηρος

Καθώς ο σίδηρος που βρίσκεται στις φυτικές τροφές, όπως τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δεν είναι τόσο εύκολα απορροφήσιμος όσο ο σίδηρος από τις ζωϊκές πηγές θα πρέπει να ενισχύσετε την απορρόφησή του. Για να το επιτύχετε αυτό η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά προτείνει να συνδυάσετε το γεύμα του παιδιού με ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού, να χρησιμοποιήσετε λεμόνι στο φαγητό ή να προσφέρετε πορτοκάλι μετά το φαγητό στα παιδιά. Έτσι η βιταμίνη C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.

Πόσες μέρες μπορούν να νηστεύουν τα παιδιά;

Τα παιδιά μπορούν να απέχουν από το κρέας για δύο εβδομάδες το πολύ και μετά την ηλικία των 12 ετών και από τα υπόλοιπα ζωϊκά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αρκεί το νηστίσιμο διαιτολόγιό του να είναι σωστά σχεδιασμένο προκειμένου να καλυφθούν οι ειδικές απαιτήσεις σε σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved