Πόσο σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη;

Ενυδάτωση και εγκυμοσύνη:  Γιατί είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένες όταν είστε έγκυος. 

Ευσταθία Παπαδά
Πόσο σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη;

H καλή ενυδάτωση είναι σημαντική κατά τη διάρκεια  της εγκυμοσύνης.

Bigstock

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη σε όλα τα στάδια της ζωής καθώς το νερό συμβάλλει σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η ποσότητα που χρειάζεται να προσλαμβάνουμε διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ διαφέρει και μεταξύ των εγκύων γυναικών, αλλά είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένες και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Γιατί αυξάνονται οι ανάγκες σε νερό κατά την εγκυμοσύνη;

Το νερό κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς είναι απαραίτητο για την παραγωγή του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό σας και για να αυξήσει τον όγκο του αίματός σας. Επιπλέον, εάν ταλαιπωρήστε από συμπτώματα της πρωινής ναυτίας, είναι πιθανό να χάνετε περισσότερα υγρά, επομένως είναι σημαντικό να προσπαθείτε να τα αναπληρώσετε. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι απώλειες υγρών είναι περισσότερες λόγω της παραγωγής ιδρώτα οι ανάγκες σε υγρά αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Young Beautiful Pregnant Female Resting In Chair And Drinking Milk From Glass

Εγκυμονούσα ξεκουράζεται στην πολυθρόνα και πίνει γάλα.

Bigstock

Πώς θα καταλάβουμε ότι έχουμε αφυδατωθεί;

Η δίψα είναι ο τρόπος του σώματός μας για να μας ειδοποιήσει ότι πρέπει να πιούμε νερό, και όταν αισθανόμαστε δίψα αυτό σημαίνει ότι ήδη είμαστε λίγο αφυδατωμένοι. Επομένως πρέπει πάντα να ανταποκρινόμαστε στο αίσθημα της δίψας. Ένας άλλος τρόπος παρακολούθησης της ενυδάτωσης είναι να ελέγχουμε το χρώμα των ούρων μας κι αν είναι σκούρο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πιούμε νερό.

Πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες στην εγκυμοσύνη;

Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά όλα τα μη αλκοολούχα ποτά μπορούν να προσμετρηθούν στην πρόσληψη υγρών, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, των χυμών φρούτων και λαχανικών, των smoothies και των ζεστών ροφημάτων. Πιο αναλυτικά:

Pregnant Girl Drinking Clean Water In The Kitchen

H ενυδάτωση είναι σημαντική κατά την εγκυμοσύνη.

Bigstock
  • Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 2,3 L υγρών, δηλαδή περίπου 8-10 ποτήρια υγρών ανά ημέρα. Ωστόσο αν ιδρώνετε περισσότερο ή ασκείστε μπορεί να χρειάζεστε περισσότερα υγρά.
  • Οι φυσικοί χυμοί είναι μια καλή πηγή ενυδάτωσης και μας προσφέρουν βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ωστόσο περιέχουν φυσικά σάκχαρα και μπορούν να προσθέσουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας στη διατροφή σας. Σε ό,τι αφορά την υγεία των δοντιών σας, η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και η οξύτητα των χυμών μπορεί να έχουν αντίκτυπο και να προκαλέσουν τερηδόνα και οδοντική διάβρωση, καθώς η οδοντική σας υγεία είναι πιο ευαίσθητη στην εγκυμοσύνη. Για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια σας δεν εκτίθενται πολλές φορές την ημέρα σε ποτά όξινα ή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους μόνο μαζί με τα γεύματα και περιορίστε τους χυμούς φρούτων και τα smoothies, σε ένα μικρό ποτήρι (150 ml) την ημέρα.
  • Διατηρείτε την πρόσληψη καφεΐνης που περιλαμβάνεται στον καφέ, τη σοκολάτα και το τσάι, σε λιγότερο από 200mg την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενδεικτικά, μια κούπα στιγμιαίου καφέ, για παράδειγμα, έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ο καφές φίλτρου περίπου 140 mg και μια κούπα τσάι περίπου 75 mg.
  • Τα αφεψήματα από βότανα μπορούν επίσης να καλύψουν μέρος των αναγκών σας, ωστόσο υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των βοτάνων στην εγκυμοσύνη, και καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό και το διαιτολόγο σας για το ποια προϊόντα είναι ασφαλή για να τα καταναλώσετε.
  • Το γάλα είναι μια εξαιρετική επιλογή ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας σε υγρά μαζί με όλα τα θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, πρωτεΐνη κτλ) που περιέχει.
  • Μην ξεχνάτε ότι και τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού και συμβάλλουν περίπου στην κάλυψη του 20% των αναγκών.

Τέλος είναι σημαντικό να μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό, καθώς η δίψα είναι σημάδι αφυδάτωσης. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό και να καταναλώνετε λίγες γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved