Η σημασία της ενυδάτωσης στην εγκυμοσύνη

  • Πόσο νερό συνιστάται να πίνω τώρα, που είμαι έγκυος;
  • Πώς να ενυδατωθώ, αν έχω ναυτία;
  • Ποια είναι τα οφέλη της σωστής ενυδάτωσης στην εγκυμοσύνη;
  • Πώς θα διαπιστώσω, αν είμαι επαρκώς ενυδατωμένη;
Μενέλαος Λυγνός
Η σημασία της ενυδάτωσης στην εγκυμοσύνη

Το σώμα μας αποτελείται κατά τα 70% περίπου από νερό. Το νερό είναι απαραίτητο προκειμένου ο οργανισμός μας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, αλλά και προκειμένου να επιτελεσθούν όλες οι λειτουργίες του. Σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να επιβιώσουμε πέραν των 3 ημερών χωρίς νερό.

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά την περίοδο της εγκυμοσύνης, το μωρό αναπτύσσεται προστατευμένο μέσα στη μήτρα, όπου και περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό, το οποίο κατά κύριο λόγο αποτελείται από νερό. Ενώ και το ίδιο το σώμα του μωρού αποτελείται και αυτό σε μεγάλο ποσοστό από νερό. Η μοναδική «πηγή» νερού για το μωρό κατά την κύηση είναι η μητέρα του. Επομένως, όσο είστε έγκυος «πίνετε νερό για δύο».

egkumosuni nero

Πόσο νερό συνιστάται να πίνω τώρα, που είμαι έγκυος;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (American College of Obstetricians and Gynecologists/ ACOG, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα συνιστάται να πίνει σε ημερήσια βάση μεταξύ 2 και των 3 λίτρων νερό. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 8 με 12 ποτήρια νερού ή σε 4 με 6 μικρά μπουκάλια ή σε 1,5 με 2 μεγάλα μπουκάλια.

Φυσικά οι ανάγκες σας σε νερό τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και εκτός αυτής εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη δραστηριότητά σας και από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Έτσι αν ασκείστε ή απλά περπατάτε χρειάζεστε περισσότερο νερό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή. Ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει εξάλλου η επαρκής ενυδάτωση και αν εμφανίσετε πυρετό.

Έχει υπολογιστεί, πως ποσοστό, που αγγίζει ακόμα και το 20% της ημερήσιας ποσότητας νερού λαμβάνεται από τις τροφές, ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Εναλλακτικές «πηγές» ενυδάτωσης είναι:

  • το γάλα (1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών περιέχει περίπου 200 ml νερού)
  • τα αεριούχα και τα αρωματισμένα με φρούτα νερά
  • οι χυμοί (αν έχετε διαβήτη κύησης, συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα)

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα ροφήματα (καφές, τσάι) και τα αναψυκτικά, που περιέχουν καφεΐνη. Συνιστάται να μετριάζετε την ποσότητα καφεΐνης, που λαμβάνετε κατά την κύηση. Η ουσία αυτή έχει εξάλλου και διουρητική δράση και έως ένα βαθμό προκαλεί απώλεια νερού με τα ούρα.

Ειδικά δε τα αναψυκτικά, είτε περιέχουν καφεΐνη, είτε όχι δεν θεωρούνται ιδιαίτερα καλό μέσο ενυδάτωσης, εξαιτίας της συνήθως υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα ή γλυκαντικές ουσίες, η ασφάλεια των οποίων για το έμβρυο δεν έχει σε πολλές περιπτώσεις επαρκώς τεκμηριωθεί.

enidatosi kai egimosini

Πώς να ενυδατωθώ, αν έχω ναυτία;

Η ναυτία είναι από τα ενοχλητικότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η συχνότητα της εμφάνισης ναυτίας με ή χωρίς επεισόδια εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυμαίνεται ανάλογα με τη μελέτη μεταξύ του 50% και του 90% των κυήσεων. Υπάρχει δε η εκτίμηση πως περίπου στο 35% των εγκύων, που παρουσιάζουν ναυτίες με επεισόδια εμέτου, η ένταση των συμπτωμάτων είναι τέτοια, που να οδηγεί σε περιορισμό της κοινωνικής και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Μερικές φορές μάλιστα η ναυτία είναι και από τα πρώτα συμπτώματα της κύησης.

Αν είστε μεταξύ των γυναικών, που κατά την κύηση παρουσιάζουν ναυτία συνιστάται να αποφεύγετε να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού σε μικρό χρονικό διάστημα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να έχετε μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι και να πίνετε μικρές γουλιές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, αν κάνετε εμετό, αποφύγετε να πιείτε νερό για το πρώτο ημίωρο μετά από αυτόν.

Κάποιες γυναίκες προτιμούν να πίνουν νερό, αν παρουσιάζουν ναυτία, αφού το αρωματίσουν με μία φέτα λεμόνι. Η πρακτική αυτή ενδεχομένως να βελτιώσει και την «άσχημη γεύση», για την οποία συχνά κάποιες έγκυοι παραπονιούνται.

Ποια είναι τα οφέλη της σωστής ενυδάτωσης στην εγκυμοσύνη;

Χάρη στην επαρκή ενυδάτωση επιτυγχάνεται η πρόληψη συχνών και ιδιαίτερα ενοχλητικών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα:

Η επαρκής ενυδάτωση είναι και εκ των βασικών μέσων αντιμετώπισης της ζέστης, η οποία είναι εξαιρετικά ενοχλητική για την έγκυο.

Πώς θα διαπιστώσω, αν είμαι επαρκώς ενυδατωμένη;

Συμπτώματα αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

  • δίψα
  • ξηροστομία
  • ξηροφθαλμία
  • αίσθημα καύσου στην ούρηση (πιθανή ουρολοίμωξη)
  • πονοκέφαλο
  • αίσθημα αδυναμίας ή ζάλης
  • δυσκολίες συγκέντρωσης
  • καταβολή

Πάντως το επίπεδο ενυδάτωσής σας μπορείτε να το παρακολουθείτε και από το χρώμα των ούρων σας. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε έναν πίνακα, που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου βασιλείου (National Health Service/ NHS).

enidatosi stin egimosini

Στον πίνακα αυτό βλέπουμε ένα χρωματικό δείκτη, ο οποίος ανταποκρίνεται στο χρώμα των ούρων. Συγκρίνοντας το χρώμα των ούρων σας με το δείκτη αυτόν, μπορείτε κατά προσέγγισιν να εκτιμήσετε το βαθμό ενυδάτωσής σας.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved