Κόπωση στα παιδιά: Μπορεί να ευθύνεται η διατροφή τους;

Η κόπωση είναι πολλές φορές αναμενόμενη στα παιδιά, καθώς είναι πολύ δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο στο πλαίσιο των σχολικών όσο και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους.

Ευσταθία Παπαδά
Κόπωση στα παιδιά: Μπορεί να ευθύνεται η διατροφή τους;

Αν ωστόσο παρατηρείτε ότι το παιδί σας νιώθει συνεχώς εξαντλημένο είναι καλύτερα να διερευνήσετε τα αίτια με τον παιδίατρό σας. Τα αίτια πίσω από την κόπωση μπορεί να είναι πολλά όπως η έλλειψη ύπνου, το άγχος, κάποιες τροφικές αλλεργίες, πεπτικές διαταραχές κτλ. Πολύ συχνά ωστόσο μπορεί να ευθύνεται και η διατροφή και ο τρόπος ζωής των παιδιών για την κόπωση που νιώθουν. Γι 'αυτό οι μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση για να ανακτήσουν τα παιδιά τη χαμένη τους ενέργεια.

Καλή ενυδάτωση

Εάν τα παιδιά είναι κουρασμένα, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τα συμβουλεύετε είναι να πίνουν ένα ποτήρι νερό. Η αφυδάτωση είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες κόπωσης. Τα κύτταρα του οργανισμού μας άλλωστε δεν λειτουργούν σωστά χωρίς την απαραίτητη ποσότητα νερού. Θυμηθείτε ωστόσο ότι η δίψα είναι σημάδι ότι ο οργανισμός είναι ήδη αφυδατωμένος, γι’ αυτό φροντίστε τα παιδιά να καταναλώνουν συχνά νερό έτσι ώστε να μη νιώθουν δίψα. Ο καλύτερος τρόπος για να παραμένουν ενυδατωμένα τα παιδιά είναι να αποτελείτε εσείς ένα καλό πρότυπο. Πίνετε λοιπόν κι εσείς νερό τακτικά προσφέροντάς τους παράλληλα ένα ποτήρι νερό.

Διόρθωση διατροφικών ελλείψεων

Μια πληθώρα διατροφικών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας μεταξύ των οποίων η βιταμίνη Β12, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το μαγνήσιο. Ωστόσο, η πιο κοινή ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε αίσθημα κόπωσης είναι η έλλειψη σιδήρου. Αυτό μπορεί να συμβεί ειδικά στα παιδιά που δε συμπαθούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος που είναι και μία από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου. Τα παιδιά που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή είναι επίσης πιθανό να αναπτύξουν έλλειψη σιδήρου αν η διατροφή τους δεν είναι κατάλληλα σχεδιασμένη. Οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις θα σας βοηθήσουν έτσι ώστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή των παιδιών ανάλογα με τις διατροφικές ανεπάρκειες με την καθοδήγηση του διαιτολόγου σας. Φροντίστε ωστόσο να ακολουθείτε οικογενειακώς τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής που αποτελεί ένα πλήρες διατροφικό πρότυπο με άφθονα προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, πουλερικών και λιγότερο συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε την πιθανότητα διατροφικών ελλείψεων.

Μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει σαν αποτέλεσμα τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Έτσι τα παιδιά μπορεί να έχουν πολλή ενέργεια όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται απότομα, και να αισθάνονται κούραση αμέσως μετά όταν τα επίπεδα σακχάρου μειώνονται απότομα. Εάν λοιπόν παρατηρείτε μία τέτοια διακύμανση στην ενέργεια των παιδιών είναι σημαντικό να μειώσετε την πόσοτητα ζάχαρης που καταναλώνουν. Επιπλέον, η υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη είναι πιθανό να παραγκωνίσει από τις διατροφικές επιλογές των παιδιών άλλα πιο θρεπτικά τρόφιμα εντείνοντας τις διατροφικές ελλείψεις. Θυμηθείτε ότι η ζάχαρη δε βρίσκεται μόνο στα γλυκά και τα αναψυκτικά αλλά και στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων έτσι ώστε να εντοπίζετε ακόμα και τις κρυμμένες πηγές της.

koposi paidiou kai diatrofi1

Αποφυγή της καθιστικής ζωής

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μειώσει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά. Όσο περίεργο και αν φαίνεται το αίσθημα κόπωσης των παιδιών μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη της άσκησης, καθώς εκείνη διεγείρει την παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα. Επιπλέον, η μείωση του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους μειώνει την έκθεση των παιδιών στην ηλιακή ακτινοβολία θέτοντας σε κίνδυνο την επάρκεια της βιταμίνης D. Η έλλειψη της βιταμίνης D συνδέεται άλλωστε με το αίσθημα της κόπωσης. Ενθαρρύνετε λοιπόν τα παιδιά να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή και να παίζουν και να αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved