Διατροφικά tips για την περίοδο της τηλεργασίας

Καθώς οι νέοι περιορισμοί λόγω κορονοϊού κάνουν επιτακτική την τηλεργασία για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων είναι λογικό να διαταράσσεται και πάλι η καθημερινότητα και μαζί με αυτήν η διατροφική ρουτίνα μας.

Ευσταθία Παπαδά
Διατροφικά tips για την περίοδο της τηλεργασίας

Αν ανήκετε σε εκείνους που πρόκειται να εργαστούν και πάλι από το σπίτι για το επόμενο χρονικό διάστημα, δείτε παρακάτω συμβουλές διατροφής που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Προγραμματίζουμε τις ώρες των snacks και των γευμάτων

Ο προγραμματισμός των γευμάτων παραμένει σημαντικός όπως ήταν σημαντικός όταν δουλεύαμε εκτός σπιτιού. Ακριβώς όπως προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε το υπόλοιπο της ημέρας μας (ώρα αφύπνισης, γυμναστική, προσωπική περιποίηση, μαγείρεμα, φροντίδα των παιδιών κτλ), καθορίζουμε όσο το δυνατόν τα γεύματα όλης της ημέρας. Αντιμετωπίζουμε το φαγητό όπως θα κάναμε και στο γραφείο. Θα τσιμπολογούσαμε όλη μέρα αν ήμασταν στο γραφείο; Μάλλον όχι... Υιοθετούμε λοιπόν την ίδια συμπεριφορά και στο σπίτι.

Εστιάζουμε στο θρεπτικό φαγητό

Η διατροφή επιδρά πολύ σημαντικά στην παραγωγικότητα, τη διάθεση, την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας και γι’ αυτό η επιλογή των τροφών παίζει ρόλο κλειδί σε όλα τα παραπάνω. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η συγκέντρωση στη δουλειά όταν εργαζόμαστε από το σπίτι αποτελεί πολλές φορές πρόκληση. Αποφεύγουμε λοιπόν τις γρήγορες λύσεις (π.χ. σοκολάτα, chips κτλ) που στιγμιαία θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, αλλά δε θα μας χορτάσουν και δε θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά μας. Εστιάζουμε σε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων δίνοντας έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και καλής ποιότητας λιπαρά.

Καθορίζουμε τη μερίδα μας πριν την κατανάλωση φαγητού

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε καταναλώνοντας φαγητό κατευθείαν μέσα από τάπερ, κατσαρόλες και συσκευασίες, καθώς έτσι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις μερίδες. Αν πρόκειται για συσκευασμένα προϊόντα, συμβουλευόμαστε τις ετικέτες τροφίμων και καθορίζουμε τη μερίδα μας. Αν πρόκειται για το κυρίως γεύμα μας τότε ακολουθούμε τη γνωστή πλέον μέθοδο του πιάτου. Φροντίζουμε το ½ του πιάτου μας να καταλαμβάνεται από λαχανικά, το ¼ από άπαχη πρωτεΐνη ζωϊκής ή φυτικής προέλευσης και το υπόλοιπο ¼ από υδατάνθρακες με έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης.

tilergasia kai fagito1

Επικεντρωνόμαστε στο φαγητό την ώρα του διαλείμματος

Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από τον όγκο της δουλειάς και να πέσουμε στην παγίδα να αρχίσουμε το φαγητό μας μπροστά στον υπολογιστή συνεχίζοντας τη δουλειά μας. Με αυτόν τον τρόπο ωστόσο δε δίνουμε τα απαραίτητα ερεθίσματα στον εγκέφαλό μας, έτσι ώστε να νιώσει κορεσμό και ικανοποίηση από το γεύμα οδηγώντας πολλές φορές σε κατανάλωση περισσότερου φαγητού. Όσο πιεστικό και να είναι το πρόγραμμά μας, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ακόμα και 20 λεπτά έτσι ώστε να απολαύσουμε με ηρεμία το φαγητό μας μακριά από την οθόνη του υπολογιστή.

Αποφεύγουμε τα έτοιμα snacks και το junk food

Ακόμα και αν παραμένουν δελεαστικά είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να αγοράζουμε έτοιμα snacks του εμπορίου και γρήγορο φαγητό που είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Μπορεί να αποτελούν την εύκολη λύση και ειδικά όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι, αλλά η διατροφική τους αξία είναι χαμηλή και η επίδρασή τους στο βάρος και την υγεία μας αρνητική. Με τον προγραμματισμό των γευμάτων και των snacks όπως τονίσαμε παραπάνω είναι εύκολο να τα αποφύγουμε, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε εμείς το δικό μας σπιτικό “junk food”, όπως σπιτική πίτσα και burgers για τις ημέρες που προτιμάμε κάτι διαφορετικό.

Πίνουμε άφθονο νερό

Η κόπωση και ο πονοκέφαλος είναι δύο από τα συχνότερα σημάδια αφυδάτωσης η οποία επιδρά άμεσα στην παραγωγικότητά μας. Είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα στο γραφείο μας ένα μπουκάλι νερό, το οποίο θα πρέπει να γεμίζουμε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να φτάνουμε το στόχο των 1,5-2 λίτρων καθημερινά αναλόγως των αναγκών του καθενός μας. Δεν ξεχνάμε ότι τα αναψυκτικά και οι χυμοί με προσθήκη ζάχαρης δεν αποτελούν υγιεινά μέσα ενυδάτωσης!

Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση καφεΐνης

Δουλεύοντας από το σπίτι έχουμε πρόσβαση σε πολλά φλιτζάνια καφέ αλλά αυτό δεν αποτελεί καλή ιδέα. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με πονοκεφάλους, άγχος, πεπτικά προβλήματα και υπερένταση που σίγουρα δεν μας βοηθούν την ώρα εργασίας. Καλό είναι λοιπόν να μην υπερβαίνουμε τα δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved