Απώλεια βάρους το καλοκαίρι: Είναι εφικτή;

Αν τους τελευταίους μήνες βρίσκεστε σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, η οποία μάλιστα είναι επιτυχής μέχρι στιγμής, τότε είναι πιθανό να σας ανησυχεί αν θα μπορέσετε να συνεχίσετε την επιτυχή απώλεια και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Απώλεια βάρους το καλοκαίρι: Είναι εφικτή;

Κι αν η περίοδος του καλοκαιριού πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές ήταν διαχειρίσιμη, τί γίνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Αρχικά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν πρόκειται για ολιγοήμερες διακοπές αυτές δε θα χαλάσουν την προσπάθειά σας. Επιπλέον, η χαλάρωση του διατροφικού προγράμματος για λίγες ημέρες επιβάλλεται και επιστημονικά! Άλλωστε οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χαλαρώνουν για λίγες ημέρες από το διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν επιτυχία στην προσπάθειά τους μακροπρόθεσμα.

Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο πλάνο ακόμα και την περίοδο των διακοπών σε περίπτωση που στοχεύετε στην απώλεια βάρους.

apoleia varous to kalokairi 2

Μην παραλείπετε γεύματα

Αυτή είναι μία συνήθης τακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι έτσι ώστε να μπορέσουν να φάνε πιο ελεύθερα εκτός σπιτιού ή να πιουν περισσότερο αλκοόλ. Με την τακτική αυτή όμως το μόνο που θα πετύχετε είναι να πεινάτε περισσότερο και να καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Ξεκινήστε την ημέρα σας πάντα με το πρωινό

Το πρωινό είναι εκείνο που διακόπτει την ολονύκτια νηστεία και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας. Ακόμα και αν ξυπνάμε πιο αργά είναι πολύ σημαντικό να μην το παραλείπουμε μέχρι το κυρίως γεύμα, γιατί αυτό θα μας οδηγήσει σε τσιμπολόγημα και υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα.

Μην ξεχνάτε την καλή ενυδάτωση

Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η εφίδρωση είναι πιο έντονη. Το νερό αποτελεί το κύριο μέσω ενυδάτωσης, ενώ οι φυσικοί χυμοί, το τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν επίσης σημαντικά ώστε να προλάβουμε την αφυδάτωση και τις δυσάρεστες επιπτώσεις της (π.χ. πονοκέφαλος, κόπωση.). Προσέχουμε ωστόσο τις κρυμμένες θερμίδες που κρύβουν πολλά ροφήματα όπως οι γρανίτες, τα ροφήματα σοκολάτας, οι καφέδες με σαντιγύ και σιρόπι.

Προετοιμάστε τα γεύματά σας στο σπίτι

Αν έχετε τη δυνατότητα να μαγειρέψετε αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε πιο εύκολα τη διατροφική σας πρόσληψη. Προσέχετε την προσθήκη λιπαρών υλών κατά των μαγείρεμα που μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την θερμιδική αξία του πιάτου σας.

Οργανώστε την έξοδό σας στο εστιατόριο

Επιλέγετε το φαγητό σας ανάλογα με το τί έχετε καταναλώσει ή θα καταναλώσετε μέσα στην υπόλοιπη ημέρα. Αν για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι το βράδυ θα φάτε σε εστιατόριο, το μεσημέρι καταναλώστε ένα πιο ελαφρύ γεύμα όπως μία σαλάτα. Αν πάλι γνωρίζετε ότι το βράδυ θα φάτε ένα παγωτό ή θα καταναλώσετε αλκοόλ, τότε αναζητήστε τα πιο light πιάτα στο εστιατόριο το μεσημέρι.

Προσέχετε το μέγεθος της μερίδας στο εστιατόριο

Αν η μερίδα που σας σερβίρουν στο εστιατόριο είναι μεγάλη μπορείτε να καταναλώσετε τη μισή και να ζητήσετε σε πακέτο την υπόλοιπη. Αν γνωρίζετε ότι οι μερίδες που σερβίρει ένα εστιατόριο είναι μεγάλες, μπορείτε να παραγγείλετε μία μερίδα σε μέγεθος ορεκτικού (π.χ. ζυμαρικά, ριζότο) που συνήθως είναι αρκετά ικανοποιητική όταν συνοδευτεί από σαλάτα.

apoleia varous to kalokairi 3

Διατηρήστε τη σαλάτα σταθερά στα γεύματά σας

Αν βρίσκεστε σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, τότε θα γνωρίζετε πολύ καλά πως η σαλάτα θα πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε κυρίως γεύματος καθώς ενισχύει τον κορεσμό και βοηθά στον έλεγχο της μερίδας του κυρίως πιάτου. Η διατήρηση της σαλάτας στο διατροφικό σας πρόγραμμα σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτελέσει σημείο κλειδί στην προσπάθεια απώλειας βάρους και το καλοκαίρι.

Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο

Αποφύγετε όσο μπορείτε τα cocktails που πέρα από το αλκοόλ περιέχουν και σημαντική ποσότητα ζάχαρης. Το κρασί και η μπύρα αποτελούν τις καλύτερες επιλογές αν και η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη. Αποφύγετε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αν στοχεύετε στην απώλεια βάρους.

Επιλέγετε παγωτό ή άλλο γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα

Σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους άλλωστε επιτρέπονται οι μικρές ατασθαλίες. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορείτε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό με δροσερές φρουτοσαλάτες, ζελέ ή γιαούρτι με λίγο μέλι.

Μην ξεχνάτε την άσκηση!

Η περίοδος των διακοπών αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για άσκηση με το κολύμπι, το περπάτημα στη φύση, τις ρακέτες και το beach volley. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιες ημέρες ξεφύγουμε στη θερμιδική μας πρόσληψη η άσκηση μπορεί να εξισορροπήσει τις ατασθαλίες.

Τέλος, μην ξεχνάτε το σημαντικότερο όλων! Η σημασία των διακοπών είναι η διακοπή της ρουτίνας και η ξεκούραση. Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να συνεχίσετε να χάνετε βάρος κατά την περίοδο των διακοπών, ακόμα και η διατήρηση του παρόντος βάρους αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, η πρόσληψη 1-2 κιλών δε σημαίνει αποτυχία και δεν πρέπει να σας γεμίσει με ενοχές, καθώς μετά τις διακοπές θα επανέλθετε και πάλι στη διατροφική σας ρουτίνα!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved