Όταν το παιδί χτυπάει τη μητέρα

Το μικρό παιδί μου με χτυπάει - Τι να κάνω;

Μαρίνα Μόσχα
Όταν το παιδί χτυπάει τη μητέρα

Μικρό αγόρι χτυπάει τη μαμά του με ένα μαξιλάρι στο κεφάλι - Επιθετική συμπεριφορά

Bigstock

Τα νήπια μπορούν να χτυπήσουν τους γονείς τους (ή άλλους ανθρώπους) για διάφορους λόγους. Μερικοί συνήθεις λόγοι περιλαμβάνουν την απογοήτευση, τον θυμό, την έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας ή την επιθυμία για προσοχή.

Γιατί με χτύπησε;

Να θυμάστε ότι το παιδί σας μπορεί να περνάει μία φάση όπου το χτύπημα αποτελεί ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε και να το διδάξετε όμως εναλλακτικές συμπεριφορές. Για να επιτύχετε θα πρέπει να εφοδιαστείτε με υπομονή, συνέπεια και θετική ενίσχυση, όσο και να δυσφορείτε. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει τρόπους συναισθηματικής έκφρασης με έναν υγιή και κατάλληλο τρόπο.

Κάποιοι από τους λόγους που γίνονται πιο επιθετικά τα νήπια είναι οι παρακάτω:

4 λόγοι που χτυπάνε τα παιδιά

1656120778086-628400558-paidi-klotsaei-dagonei-1.jpg

Ένα μικρό κορίτσι τραβάει τα μαλλιά ενός άλλου μικρού κοριτσιού

Έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας: Τα νήπια έχουν συχνά περιορισμένες δεξιότητες λεκτικής επικοινωνίας και το χτύπημα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν την απογοήτευση, τον θυμό ή άλλα συναισθήματά τους. Μπορεί λοιπόν η βίαιη αυτή συμπεριφορά να είναι ο τρόπος τους να επικοινωνήσουν τις ανάγκες ή τις επιθυμίες τους.

Αναζήτηση προσοχής: Τα νήπια μπορεί να χτυπήσουν για να τραβήξουν την προσοχή ή να δοκιμάσουν τα όρια. Μπορεί να έχουν μάθει ότι όταν χτυπούν ο γονιός αντιδρά σε αυτό, είτε θετικά είτε αρνητικά. Έτσι, συνεχίζουν να το κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή.

Μίμηση: Τα νήπια μαθαίνουν παρακολουθώντας και μιμούμενοι άλλους, όπως έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά. Μιμούνται και αντιγράφουν δικές σας συμπεριφορές. Αν λοιπόν υπάρχει βία στην οικογένεια, απλά γίνεστε εσείς παράδειγμα για το πως «πρέπει» να συμπεριφερθεί και το μικρό σας, ένα αρνητικό παράδειγμα φυσικά! Επίσης, αν βλέπει άλλους να φέρονται βίαια, επίσης θα αντιγράψει την συμπεριφορά αυτή.

Απογοήτευση: Τα νήπια μπορεί να χτυπήσουν τον γονιό όταν είναι απογοητευμένα ή ανίκανα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται το άγχος τους και να μην μπορούν να βρουν άλλον τρόπο ως διέξοδο. .

Τι να κάνω όταν με χτυπάει το παιδί μου;

paidi-xtipaei-kefali-toy.jpg

Μικρό αγόρι με επιθετική συμπεριφορά - Έτοιμο να χτυπήσει κάποιον

Το χτύπημα δεν είναι κατάλληλη συμπεριφορά και πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Ως γονείς χρειάζεται να ανταποκριθείτε με έναν σταθερό και ήρεμο τρόπο στο παιδί σας, δίνοντας του να καταλάβει ότι δεν είναι μία αποδεκτή πράξη. Μπορείτε να το κάνετε ανακατευθύνοντας την προσοχή του σε μια πιο κατάλληλη δραστηριότητα και διδάσκοντάς του πιο θετικούς τρόπους συναισθηματικής έκφρασης. Με συνεπή καθοδήγηση και υπομονή, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να επικοινωνούν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους με πιο υγιεινούς τρόπους.

Ας δούμε κάποιους τρόπους παρακάτω:

  • Μείνετε ήρεμοι: Είναι απαραίτητο να παραμένετε ήρεμοι όταν σας χτυπάει το μικρό σας. Το να θυμώνετε ή να αντιδράτε έντονα μπορεί να ενισχύσει τη συμπεριφορά και να επιδεινώσει την κατάσταση.
  • Θέστε σαφή όρια: Ενημερώστε το παιδί σας ότι το χτύπημα δεν είναι αποδεκτό και εξηγήστε γιατί. Χρησιμοποιήστε απλή, ξεκάθαρη γλώσσα που μπορεί να καταλάβει.
  • Παρέχετε εναλλακτικές συμπεριφορές: Προσφέρετε στο παιδί σας εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων του ή τραβήγματος της προσοχής, όπως η χρήση λέξεων, η ζωγραφική ή η αγκαλιά.
  • Συνέπεια: Να είστε συνεπείς με την απάντησή σας στις βίαιες συμπεριφορές του. Επιμείνετε στους ίδιους κανόνες και συνέπειες κάθε φορά που το παιδί σας χτυπάει.
  • Θετική ενίσχυση: Επαινέστε το μικρό σας όταν συμπεριφέρεται καλά και εκφράζει τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο.
  • Μοντέλο καλής συμπεριφοράς: Γίνετε εσείς το παράδειγμα ενός μοντέλου κατάλληλης συμπεριφοράς δείχνοντας πώς εκφράζετε τα συναισθήματα με έναν ήρεμο τρόπο και σεβασμό.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν η συμπεριφορά του παιδιού σας στο χτύπημα επιμένει ή κλιμακώνεται, ζητήστε τη βοήθεια παιδίατρου, παιδοψυχολόγου ή οικογενειακού θεραπευτή.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved