Επιθετική συμπεριφορά νηπίου: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την επιθετική συμπεριφορά του μικρού παιδιού σας.

Επιθετική συμπεριφορά νηπίου: Πώς να την αντιμετωπίσετε
Bigstock

Οι εκρήξεις θυμού είναι συνηθισμένες στα παιδιά όμως η επιθετικότητα προβληματίζει περισσότερο τους γονείς.

Πώς μπορούν να καταλάβουν ότι η επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά του παιδιού τους δεν είναι απλώς μέρος της ανάπτυξής του αλλά κρύβει κάτι πιο σοβαρό;

Γιατί το παιδί μου είναι τόσο επιθετικό;

Το σημαντικότερο ως γονείς είναι γνωρίζετε αν η συμπεριφορά του συμβαδίζει με την ανάπτυξή του. «Γενικά, περιμένουμε από τα νήπια να βιώσουν κάποιες επιθετικές συμπεριφορές. Για παράδειγμα, το σπρώξιμο ενός συνομηλίκου στην παιδική χαρά θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό. Δεν θα το ονομάζαμε απαραίτητα επιθετικότητα, εκτός κι αν είναι μέρος μιας συνολικότερης αρνητικής συμπεριφοράς», εξηγεί η παιδοψυχολόγος Emily Mudd, PhD.

simperifora-paidiou-2.jpg

Τι μπορείτε να κάνετε

Μείνετε ήρεμοι

Όταν ένα παιδί εκφράζει πολλά συναισθήματα και οι γονείς το αντιμετωπίζουν με περισσότερο συναίσθημα, μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητα του . Παραμείνετε όσο πιο ουδέτεροι συναισθηματικά μπορείτε μέχρι να ηρεμήσει το παιδί και να του μιλήσετε.

Μην ενδίδετε στις εκρήξεις του

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας ξεσπά στο παντοπωλείο επειδή θέλει ένα συγκεκριμένο δημητριακό, μην ενδώσετε και το αγοράσετε. Αυτό ενισχύει την ανάρμοστη συμπεριφορά την οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά, ακόμα και όταν το παιδί σας δεν κάνει κάτι ασυνήθιστο. Εάν η ώρα του φαγητού κυλίσει χωρίς προβλήματα, πείτε: «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που συμπεριφέρθηκες στο δείπνο». Οι ανταμοιβές δεν είναι απαραίτητες. Η αναγνώριση και ο έπαινος αρκούν.

epithetiki-simperifora.jpg

Βοηθήστε το παιδί σας να εκφράζεται ονομάζοντας τα συναισθήματα

Η λεκτική, αντί για τη σωματική, έκφραση είναι πολύ σημαντική. Ανοίγοντας μια συζήτηση για το πώς νιώθει το παιδί, το βοηθά να βρει τρόπους να εκτονωθεί κι όχι να γίνει επιθετικό.

Αναγνωρίστε το μοτίβο επιθετικότητας του νηπίου

Παρατηρείστε πότε το παιδί σας γίνεται επιθετικό. Μόνο στο σχολείο; Μόνο στην παιδική χαρά; Είναι επιθετικό συγκεκριμένες ώρες; Μετά από παιχνίδι με συγκεκριμένα παιδιά; Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα θα έχετε μια σαφή εικόνα για το τι προκαλεί την επιθετικότητα στο νήπιο παιδί σας.

Πηγή: health.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved