Πώς μπορείτε να σταματήσετε ένα παιδί να χτυπάει ή να κλοτσάει;

Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει το παιδί να χτυπάει ή να κλοτσάει; 

Πώς μπορείτε να σταματήσετε ένα παιδί να χτυπάει ή να κλοτσάει;

Οι κλοτσιές των παιδιών είναι συνήθως αντίδραση που δείχνει θυμό ή φόβο.

Κάτι τα «πυροδοτεί» να μπουν σε κατάσταση μάχης ή φυγής και οι χημικές ουσίες που πλημμυρίζουν το σώμα τους τα ωθούν να χτυπήσουν ή να κλοτσήσουν –να δώσουν μάχη αντί να το βάλουν στα πόδια. Όταν τα παιδιά είναι σε αυτή την κατάσταση, δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να τα πείσετε με λόγια να σταματήσουν .

Η κατάσταση υπερδιέγερσης στην οποία βρίσκονται θα αναστείλει την ικανότητά τους να σας ακούσουν και να εκλογικεύσουν τη συμπεριφορά τους.

«Ο δικός σας ρόλος στο σημείο αυτό είναι να απομακρύνετε το παιδί σας από το πρόσωπο που χτυπάει. Η απομάκρυνση όχι μόνο βοηθάει να μείνει ασφαλές το άλλο άτομο, αλλά επίσης βοηθάει και το παιδί σας απομακρύνοντας το από αυτό που πυροδοτεί την αντίδρασή του. Στο σημείο αυτό πείτε με σταθερότητα: « Δεν θα σε αφήσω να χτυπήσεις/κλοτσήσεις κανέναν». Μόλις ηρεμήσει, μπορείτε να του εξηγήσετε γιατί η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή και τι μπορεί να κάνει αντί να κλοτσάει. Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι επιτρέπεται να είναι θυμωμένο», αναφέρει μεταξύ άλλων η Sarah Ockwekk Smith στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία-αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα.

paidi klotsaei2

Ο δικός σας στόχος δεν είναι να το κάνετε να μη θυμώνει, αλλά να το βοηθήσετε να εκδηλώσει το θυμό του με το πιο αποδεκτό τρόπο. Όταν θα έχει ηρεμήσει, μιλήστε μαζί του γι΄αυτό που συνέβη. Ρωτήστε πώς αισθάνεται και αναζητήστε μαζί τρόπους για να εκτονώσει τον θυμό του χωρίς να πονέσει κανέναν την επόμενη φορά.

Αν το παιδί έχει χτυπήσει ή κλοτσήσει εσάς επειδή δεν του άρεσε κάτι που του ζητήσατε να κάνει, ισχύει η ίδια διαδικασία, αλλά όταν το παιδί ηρεμήσει, συζητήστε εναλλακτικές επιλογές για αυτό που του ζητήσατε να κάνει.

Αν το παιδί χτυπάει ή κλοτσάει στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο , το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι μια συνάντηση με τη δασκάλα. Πρώτα, απ΄όλα πρέπει να ανακαλύψετε τι πυροδότησε τη συμπεριφορά και πώς μπορεί να βοηθήσει το σχολείο το παιδί σας να διαχειριστεί μια παρόμοια κατάσταση την επόμενη φορά, ή να μειώσει την πιθανότητα να ξανασυμβεί το ίδιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved