Πόσο επικίνδυνα είναι τα βαμμένα νύχια για τα παιδιά;

Κάνει οι γονείς να βάφουν τα νύχια των παιδιών τους ή όχι;

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πόσο επικίνδυνα είναι τα βαμμένα νύχια για τα παιδιά;

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο μεταξύ κοριτσιών πολύ μικρής ηλικίας είναι να έχουν βαμμένα τα νύχια τους και το πιο επικίνδυνο σημείο είναι πως για το σκοπό της βαφής έχουν χρησιμοποιηθεί βερνίκια νυχιών ενηλίκων και όχι παιδικοί μαρκαδόροι ζωγραφικής.

Οι γονείς συχνά υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των παιδιών, υποχωρούν και τους βάφουν τα νύχια, χωρίς να αναλογιστούν ιδιαίτερα την ύπαρξη βλαβερών συνεπειών.

Βάψιμο νυχιών - Βλαβερές συνέπειες για τα παιδιά

Τα συστατικά που περιέχονται στα βερνίκια αποτελούν επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες, κατασκευασμένες εξολοκλήρου με συνθετικό τρόπο. Τις περισσότερες φορές η βλαβερή επίδραση των βερνικιών δεν φαίνεται, δεν είναι όμως μικρή η πιθανότητα πρόκλησης και εκδήλωσης αλλεργικής αντίδρασης άμεσου τύπου.

paidia vamena nixia

Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν πως ο παιδικός οργανισμός βρίσκεται σε μία διαρκή ανάπτυξη, με πολύ μεγαλύτερες σωματικές ανάγκες για θρεπτικά συστατικά, νερό και οξυγόνο ανά κιλό βάρους, συγκριτικά με έναν ενήλικα. Έτσι, ο παιδικός οργανισμός απορροφά πολύ πιο γρήγορα, μέχρι και 5 φορές περισσότερο, τοξικές ουσίες που περιέχονται στο περιβάλλον και στις τροφές, καθώς αυτές απορροφώνται με τον ίδιο ρυθμό όπως τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, αφού δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση. Την ίδια στιγμή το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού εξακολουθεί να είναι υπό ανάπτυξη, με αποτέλεσμα οι μηχανισμοί άμυνας να μην επαρκούν.

Η σοβαρή επίδραση των τοξικών ουσιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, καθώς κατά τη διάρκεια των 3-4 πρώτων ετών ζωής υπάρχουν περίοδοι που ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος σε οποιαδήποτε επίδραση.

Οι περίοδοι αυτές αποτελούν «παράθυρα ευπάθειας» και κατά τη διάρκεια τους δεν θα πρέπει να έρχεται το παιδί σε επαφή με χημικές ουσίες, καθώς μπορούν να επηρεάσουν το ενδοκρινικό σύστημα και τη φυσιολογική πορεία ανάπτυξης. Η επίδραση τέτοιων ουσιών μπορεί μελλοντικά να επηρεάσει την πνευματική και τη σωματική ανάπτυξη, καθώς και την αναπαραγωγική και μαθησιακή ικανότητα του παιδιού.

Έτσι, οι γονείς είναι καλό να αποτρέπουν ακόμη και να απαγορεύουν τη χρήση χημικών ουσιών, κατά συνέπεια τη χρήση προϊόντων όπως τα βερνίκια νυχιών και να εξηγούν στα παιδιά την επικίνδυνη επίδραση τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved