Το παιδί μου «τρώει» τα νύχια του.Τι πρέπει να κάνω;

Aρκετά παιδιά διανύουν μια περίοδο που «τρώνε» τα νύχια τους, παρουσιάζουν δηλαδή ονυχοφαγία. Τα παιδιά μπορούν να τρώνε τα νύχια τους για πολλούς λόγους, είτε  επειδή βαριούνται ή επειδή είναι νευρικά (από άγχος ή ανησυχία για κάτι).

Το παιδί μου «τρώει» τα νύχια του.Τι πρέπει να κάνω;

Είναι δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα πόσα παιδιά τρώνε τα νύχια τους. Μια σχετική μελέτη έχει δείξει ότι αυτή την κακή συνήθεια την ακολουθεί το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας μεταξύ 7 και 10, όπως επίσης και το 45% των εφήβων.

Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να αφήσει τα δάχτυλα του παιδιού κόκκινα και με πληγές. Το δέρμα γύρω από τα νύχια τους, ενδέχεται να αιμορραγεί και να μολυνθεί. Είναι επίσης πιο πιθανό ότι το παιδί θα πάρει μολύνσεις και ιούς, εάν βάζει συνεχώς τα δάχτυλά του σε αυτή τη κατάσταση, στο στόμα του. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα στην ευθυγράμμιση των δοντιών του και στα ούλα του.

Για να αποβάλει το παιδί αυτή τη συνήθεια, δεν πρέπει να το μαλώνετε, αλλά αντίθετα να το βοηθήσετε με το διάλογο και, αν χρειαστεί, να καταφύγετε και στη βοήθεια ενός ειδικού.

Τι πρέπει να κάνετε

  • Να παρατηρείτε ποιες στιγμές συνηθίζει πιο πολύ να επιδίδεται στην ονυχοφαγία (π.χ., την ώρα που διαβάζει, βλέπει τηλεόραση κ.ά.). Όλα αυτά είναι σημαντικές πληροφορίες για τον ειδικό που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα.
  • Βρείτε επίσης τρόπους, σε συνεργασία με το παιδί, ώστε τις «επικίνδυνες» ώρες να απασχολεί τα χέρια του με κάτι άλλο (π.χ., με ζωγραφική, γλυπτική, παίζοντας κάποιο όργανο κ.ά.).
  • Αφού συνεννοηθείτε με το παιδί, μπορείτε να του βάλετε στα νύχια κάποιο από τα ειδικά σκευάσματα που έχουν δυσάρεστη γεύση, ώστε κάθε φορά που ασυναίσθητα βάζει το χέρι στο στόμα η πικρή γεύση να το σταματά.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved