Επιτρέπεται ή όχι να βάφουμε τα νύχια των παιδιών μας; Συμβουλεύει η παιδίατρος του Mothersblog

Πολύ συχνά πια συναντώ κοριτσάκια μικρής ηλικίας ακόμη και βρέφη με βαμμένα νύχια.

Επιτρέπεται ή όχι να βάφουμε τα νύχια των παιδιών μας; Συμβουλεύει η παιδίατρος του Mothersblog

Δυστυχώς οι γονείς δεν καταλαβαίνουν πως τα βερνίκια νυχιών αποτελούν τοξικές χημικές ουσίες που βλάπτουν την υγεία των παιδιών ακόμη κι αν η βλαπτική επίδραση των βερνικιών δεν διαφαίνεται άμεσα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και αλλεργική αντίδραση αμέσου τύπου.

Ο οργανισμός του παιδιού αναπτύσσεται συνεχώς. Για΄ αυτό και έχει πολλαπλάσιες ανάγκες σε τροφή, αέρα και νερό ανά κιλό βάρους του σε σχέση με τον ενήλικα. Αυτό οδηγεί σε διπλάσια μέχρι και πενταπλάσια λήψη τοξικών ουσιών που μπορεί να υπάρχουν στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα. Ακριβώς επειδή ο οργανισμός του αναπτύσσεται, απορροφά σε μεγαλύτερο ποσοστό τα τοξικά συστατικά όπως ακριβώς και τα ωφέλιμα. Οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού του όπως και οι μηχανισμοί αποβολής των τοξικών ουσιών είναι ασθενείς ή ατελείς.

Υπάρχουν χρονικές περίοδοι, που είναι σταθμοί στην ανάπτυξη του παιδιού, τα λεγόμενα «παράθυρα ευπάθειας». Τα πρώτα 3-4 χρόνια του παιδιού είναι καθοριστικά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης, της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι ταχύτατη και πολύ ευάλωτη στις χημικές ουσίες. Εάν επιδράσουν χημικές ουσίες, ιδίως αυτές που μπορούν να αποδιοργανώσουν το ενδοκρινικό σύστημα, σ' αυτές ή και άλλες περιόδους «ευπάθειας», μπορεί ν' ανατραπεί η φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης και το παιδί να υποστεί σοβαρές βλάβες στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη, στην αναπαραγωγική και στη μαθησιακή ικανότητα. Τέτοιες ουσίες μπορεί να υπάρχουν και σε χημικά παρασκευάσματα όπως τα βερνίκια.

Όσο λοιπόν κι αν σας παρακαλάει ένα μικρό κοριτσάκι να της βάψετε τα νύχια μην υποκύψετε μανούλες. Εξηγήστε στα μικρά σας κοριτσάκια με διάφορους τρόπους πως τα βερνίκια νυχιών είναι βλαβερά για την υγεία τους και αποτρέψτε τα.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved